Izložba „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ u Arheološkom muzeju Istre

U Arheološkom muzeju Istre  u Galeriji C8 u Puli, 13.travnja 2018.godine otvorit će se izložba pod nazivom Dječje igračke iz hrvatske baštine. Riječ je o izložbi Etnografskog muzeja iz Zagreba koja predstavlja bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u Hrvatskoj.

 

Izloženi predmeti specifični su svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima, a dio su bogatog fundusa Etnografskog muzeja iz Zagreba.Izložene su igračke koje su izrađivala djeca koristeći materijale iz prirode, ali i one koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini.

 

Najbrojniji dio izloženih predmeta su igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

 

Izloženo će biti 240 predmeta iz Zbirke Etnografskog muzeja iz Zagreba izrađenih od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstva, košarica, keramičkih predmeta.  Zahvaljujući vještini izrade vrsnih majstora dječjih igračaka one koje se i danas izrađuju u selima Hrvatskog zagorja 2009. godine upisane su kao svjetska baština na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a izložena je i Povelja UNESCO-a. Filmovima snimljenima u selima Hrvatskog zagorja i Prigorja predstavljamo majstore i radionice u kojima nastaju drvene i keramičke dječje igračke.

 

Izložba je svojim dizajnom prilagođena djeci. Bila je dio velikog projekta Svijet igračaka Etnografskog muzeja, u trajanju od prosinca 2012. do lipnja 2013. godine, a od tada je gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Virovitici, Velikoj Gorici, Livnu, Požegi, Šibeniku, Dubrovniku i Karlovcu.

 

Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja 2018. godine, a možete ju razgledati u Galeriji C8  svakodnevno od 9,00 do 21,00 sati,

 

 

 

Izvor:Arheološki muzej Istre