“25. Festival glumca” će se održavati od 11. do 20. svibnja 2018.

U petak, 11. svibnja u 16:00 sati u Slovačkom domu u Iloku izvedbom predstave Zašuti Dječjeg kazališta Branka Mihaljević iz Osijeka počinje program 25. festivala glumca, koji će se održati od 11. do 20. svibnja u Iloku, Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima.

 

Program prvoga festivalskoga dana nastavit će se u 19:00 sati u Domu kulture otok s predstavom Kazališta PlayDrama i Hrvatskoga narodnoga kazališta Zadar Ubojstvo u Klubu Quasimodo. Predstava Dobri čovjek Bažulek  Kazališta KNAP i Gradskoga kazališta Zorin dom Karlovac na rasporedu je u 21 sat u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci.

 

Svečano otvorenje Festivala održat će se u subotu, 12. svibnja s početkom u 20.00 sati u Slovačkom domu u Iloku. Nakon svečanoga otvorenja bit će izvedena predstava Ćiro, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića.

 

Četvrt stoljeća glumci dolaze u gradove Vukovarsko-srijemske županije slaviti svoju umjetnost i svoje glumačko umijeće te ne čudi što je Festival glumca posvećen glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu. Jedinstven je to festival na kojem glumci biraju predstave, glumci su članovi ocjenjivačkoga suda i domaćini festivala.  Na jubilarnom festival publika će moći pogledati dvadeset predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba.

 

 

I ove godine uz natjecateljski program gledatelje očekuje bogat popratni festivalski program. Uz tradicionalne manifestacije (Dan domaćice, Glumci pjesnici, Glumačko sijelo), popratni program ugostit će dvije predstave. Predstavu za odrasle Dimnjačar Kerekeš Teatra i predstavu za djecu Kiki-jev cirkus u životinjskom carstvu Tvornice Lutaka. Održat će se i Treći Susret akademija na kojem će se ispitnim produkcijama predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku, te Umjetničke akademije u Splitu.

 

Sa svečanim otvorenjem Festivala glumca, 12. svibnja,  otvorit će se i retrospektivna izložba fotografija Dražena Bote 25 godina Festivala glumca, koja će biti postavljena za vrijeme trajanja Festivala u predvorju Slovačkog doma u Iloku, Doma kulture Otok, Hrvatskog doma Vukovar, Dvorane Mladost u Županji te Gradskoga kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

 

Festivalom glumca upravlja Festivalski odbor, u sastavu: Joško Ševo (predsjednik), Ruža Marić (dopredsjednica), Grgo Krajina (dopredsjednik), Marija Filipović (izvršna producentica), Slaven Nuhanović (izvršni producent), Perica Martinović, Jasminka Mesarić, Himzo Nuhanović, dr. sc. Iva Hraste Sočo, mr. sc. Ivica Lovrić, Marija Budimir, Marina Sekulić, Zdenko Rečić, Jurica Buljan, Maja Barić Novaković,  Marijana Barnjak Jelić,  Ivanka Miličić i Dražen Bota.

 

Grad domaćin 25. festivala glumca je Grad Ilok, a domaćica festivala nacionalna prvakinja Branka Cvitković. Izbornica je Nada Abrus, a sve izvedbe pratit će ocjenjivački stručni sud kojeg čine profesorica Tatjana Bertok-Zupković s Umjetničke akademije u Osijeku, glumica Hana Hegedušić iz Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu, te prošlogodišnji dobitnik Nagrade Fabijan Šovagović Vinko Kraljević, umirovljeni član ansambla Zagrebačkoga gradskoga kazališta Komedija. Oni će dodijeliti osam nagrada svojim kolegama za najbolja umjetnička dostignuća.

 

Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca, Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade i Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljuju se kao i proteklih godina.

 

Novost jubilarnog Festivala glumca je posvećivanje posebne pažnje mladim glumicama i glumcima. Stoga postojeća Nagrada Ivo Fici, koja se dodjeljivala za najboljeg mladoga glumca ili mladu glumicu, postaje nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje mladoga glumca do 28 godina te se uz nju uvodi nova nagrada. To je Nagrada Zvonimir Torjanac za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina.

 

 

 

 

Izvor: Festival glumca – Hrvatsko društvo dramskih umjetnika