“Jadnici” napravili spektakl u Areni Varaždin

Nakon pet godina mjuzikl Jadnici vratio se u Varaždin na velika vrata. Jedan od najpoznatijih svjetskih mjuzikla postavilo je međunarodno kazalište CornerstoneArts Hrvatska pod redateljskom palicom američkog režisera Richarda Monteza.

 

Ova izvedba prošle je godine osvojila zagrebačku publiku u Lisinskom, a jučerašnja čak dva nastupa u Areni Varaždin taktovima ljubavi i pobjede odvela su sve prisutne u Francusku 19. stoljeća, u kojoj se ginulo na barikama, zanosilo u ljubavnim zapletima te do suza smijalo u ciničnim groteskama. Spektakularna pozornica od 500-tinjak kvadrata, te orkestar koji je uživo pratio izvedbu, pokazali su da ovo ‘malo’ kazalište svakom svojom izvedbom sve više raste i osvaja srca sve većeg dijela publike.

 

Svojom napetom pričom o srušenim snovima i neuzvraćenoj ljubavi, o strasti, žrtvi i iskupljenju, Jadnici su postali nepresušni izvor nade običnih ljudi u borbi za ravnopravnost, moral i etično društvo, ideale koji su mnogima danas jedanako daleki kao u vrijeme pariških revolucija.

 

Jadnici su bezvremensko svjedočanstvo izdržljivosti ljudskog duha, ali i iskrene vjere u Boga čija ljubav još uvijek može pretvoriti očaj u pobjedu, nepravdu u praštanje, prolaznost u vječnost. U središtu radnje je Jean Valjean, čovjek koji je krađu kruha platio s 19 godina robije. Iznenadan čin milosti zauvijek će promijeniti njegovo srce ogrezlo u mržnji, ali i živote svih kojima će on postati zadnja nada.

 

Sementa Rajhard odigrala je ulogu “Cosette” / Fotografija: Oliver Bešić

 

Kazalište CornerstoneArts svojim je šarmom oduševilo publiku koja je velikim pljeskom pratila izvrsne izvedbe talentiranih glumaca i pjevača. Max Hozić kao Jean Valjean i Henrik Šimunković kao Javert svojim glasovnim mogućnostima oduševili su sve prisutne, a njihove izvedbe popraćene su posebnim pljeskom. U stopu su ih slijedili mlada operna nada Filip Hozjak u ulozi Mariusa te Tihomir Kožina, izvrstan kao Enjolras. Igor Baksa i Irena Matas izazvali su apsolutno oduševljenje i salve smijeha svakim svojim izlaskom na pozornicu na kojoj su izvrsnom glumom, humorističnim gestima i genijalnim glasovima utjelovili bračni par Thenardier. Ulogu Eponine preuzela je nova članica ansambla, mlada i talentirana Lucija Jelušić, dok je publici već poznata i cijenjena Sementa Rajhard još jednom maestralno odigrala ulogu Cosette. Svojim glasom i glumom posebno se istaknula mlada studentica solopjevanja na Muzičkoj Akademiji Irma Dragičević u ulozi Fantine. Ne smijemo zaboraviti i izvrsnog dječaka Danijela Horga u ulozi Gavroche-a, te Darka Golubića, Luciju Eterović, Patricka Zobića, Karlu Panića, Vanju Štrukelja i mnoge druge članove ovog iznimno velikog ansambla koji su u ovom mjuziklu glumili po čak 8 ili 9 različitih uloga.

 

„Uprizorenje Jadnika postalo je najdugovječnije igrani mjuzikl u povijesti, do danas izveden u više od 53 000 profesionalnih izvedbi pred čak 70 milijuna gledatelja u 44 zemlja svijeta. Ipak, pored svih impresivnih statistika, ono što ovaj mjuzikl čini toliko posebnim je njegova moćna poruka o nadmoći milosti nad legalizmom. Kroz živote dva vrlo zanimljiva lika Victor Hugo nam sugestivno otkriva sliku svoje Francuske iz 19. stoljeća. Jadnici su priča i našeg vremena. Oproštenje nikad ne izlazi iz mode, ono je jedini način da se naši odnosi iscjele. Oprost je temeljna istina koja nam je svima potrebna i na koju se stalno moramo podsjećati. Oprost je jedina nada civilizacije, a istinski oprost može doći samo kroz razumijevanje Boga koji nas ljubi i koji nam je tu svoju ljubav spreman pokloniti upravo kroz praštanje“, izjavio je Richard Montez, redatelj mjuzikla Jadnici.

 

Ovo nije prvi puta da kazalište CornerstoneArts Hrvatska postavlja Jadnike. S drugom postavom glumaca ovaj muzičko scenski spektakl upriličili su prije nekoliko godina u Varaždinu, Splitu, Osijeku te van granica Hrvatske. U nekoliko godina od kada djeluju postavili su čak pet velikih glazbeno-scenskih projekata i postigli zavidne umjetničke rezultate – 100-tinjak nastupa diljem Hrvatske, Slovenije i BiH pred više od 80.000 gledatelja.

 

 

 

 

Izvor: CornerstoneArts Hrvatska