Flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović nastavljaju ciklus „Komorni koncerti u Zajcu “

 

Ciklus Komorni koncerti u Zajcu nastavlja dvoje vrsnih mladih glazbenika, flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović zajedničkim koncertom pod nazivomFlauta i klavir koji je na programu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 6. travnja 2017. s početkom u 20.00 sati.

Koncert će otvoriti Sonata za klavir i violinu (flautu) u F – duru, trostavačno remek-djelo vjerojatno najvećeg glazbenog maga svih vremena Johanna Amadeusa Mozarta.
Nakon Mozarta, slijedi Ludwig van Beethoven, odnosno njegova Serenada op. 41 koju će duo izvesti  u obradi za flautu i klavir Franza X. Kleinhanza koju je Beethoven osobno odobrio.


Drugi dio koncerta donosi dvije sonate Marie von Webera, 1. i 3. sonatu opusa 10b. Male su to perle ranoromantičarskog stila koje u svojim stavcima s naslovima poput
Romanze, Air Russe ili Carattere Espagnuolo ingeniozno donose dijalog dvaju instrumenata u salonskoj maniri.
Posljednje na programu, djelo
Suite Paysanne Hongroise, obrada je Paula Arme Bartókovih „15 težačkih plesova“ za flautu i klavir. U ideji minimalnih intervencija u partituru uspjela je flautom vrlo artikulirano izvući folklorni karakter. Netaknute narodne teme čudesno sjedaju u Bartókov modernistički kontekst stvarajući time osjećaj iskonske univerzalnosti svake dobre glazbe. Skladatelj nas tako vodi na putovanje svojom domovinom mnoštvom karaktera u plesovima i popjevkama sve do bravuroznog finala.

 

Kako najavljuje flautist Metod Sironić, kroz pomno odabrana djela koja upravo svojom fakturom mogu zazvučati legitimno u drugačijem sastavu od onog koji je izvorno zamislio skladatelj, prema njegovim riječima, duo stvara jedan novi kontekst, odmičući se time od kanonskog repertoara, pritom ponavljajući jednu povijesnu praksu nastalu iz čiste i jednostavne potrebe za stvaranjem glazbe.

Na svojim dosadašnjim, vrlo zapaženim zajedničkim koncertima komorne glazbe, flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović već su se potvrdili kao izniman duo koji muzicira „nadahnuto, stilski usklađeno i tehnički uvježbano do perfekcije“.