U Galeriji “Oblok” u Sesvetama otvorit će se izložba pod nazivom “4” Mladih kipara Zagreba

U petak 18.svibnja u 19:00 sati u Galeriji Oblok Knjižnice Sesvete održat će se svečano otvorenje izložbe pod nazivom  4, četvorice vrlo mladih umjetnika koji nastupaju kao skupina pod nazivom Mladi kipari Zagreba.

 

Riječ je o mladim i talentiranim studentima kiparstva , koji su svoje zvanje odabrali bez sumnji i lutanja. Žele biti kipari i to su znali od početka. Veže ih neizmjerna ljubav prema kiparstvu i umjetnošću. Oni su jedan tim, ekipa, škvadra, ali istovremeno jaki individualci s izraženim osjećajem za timski rad.

 

Fotografija: “Beard man 2”, autor Luka Krešimir Stipić ( Mladi kipari Zagreba)

 

Mladi kipari Zagreba upoznali su se u Zagrebačkoj školi primijenjenih umjetnosti i dizajna gdje su se svi upisali za kiparski smjer – do Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je Petar Čujo diplomirao, a Luka Krešimir Stipić, Ivan Nestić i Adrian Marok još studiraju.

 

Nisu se  mogli ne sresti u zajedničkom prostoru i vremenu, povezalo ih je međutim nešto puno važnije – potreba da procjene stanje i budućnost suvremenog kiparstva. To su mladi ljudi koji sa svakim pravom mogu i trebaju postaviti pitanje gdje je njihovo mjesto u već odavno potpuno redefiniranom pojmu skulpture koja je odbacila tradicionalne materijale, forme, sadržaje i postupke. Što ako oni misle da je njihov svjetonazor ne prihvaća tu već pomalo umornu suvremenost?

 

 

Nećemo otkriti ništa novoga ako kažemo da danas i u umjetnosti ima rezignacije, otuđenja i nerazumijevanja. S jedne strane umjetnik okrenut sebi, s druge nezainteresirana publika, Mladi kipari Zagreba odlučili su učiti, usavršavati i cijeniti kiparsku umjetničku vještinu.

 

Svaki je uložio dio svoje individualnosti u grupu u kojoj se druže, rade, nadopunjuju, žive svoju ljubav prema kiparstvu. Ovo im je druga zajednička izložba na kojoj će biti izloženo ukupno 12 radova , skulpture u kamenu, metalu, gipsu, staklu , Acrystalu.

 

Potegnete li do istočnog predgrađa Zagreba imat ćete prigodu vidjeti četiri talentirana zagrebačka kipara mlade generacije, koji mladenačkom samouvjerenošću grabe prema hrvatskom kulturnom Olimpu.

 

 

 

Izvor: www.facebook.com/mladikiparizagreba