Počeo je „Projekt Ilica: Q’ART“ koji u centar grada dovodi glazbu, ples, filmove, gastro užitke, knjižne radionice i umjetničke izložbe

Zagrebačka ulica Ilica je jedna od najprometnijih ulica u Zagrebu i kroz nju dnevno prođe preko 250.000 ljudi. Nekada davno svojom je ljepotom i sadržajem mamila građane u sami centar grada , no sada je to sve stvar prošlosti. Naime, većina zgrada u blizini samoga centra grada je u vrlo lošem stanju , a sadržaja gotovo i da nema, a sve je to u vlasništvu grada Zagrebu i u postupku povrata imovine vlasnicima.

 

Trgovine sa obrtnicima koje su nekada bila neophodne za građane i stare knjižare koje su bile na nekoliko lokacija, sada su stvar prošlosti. Građani sve više vremena provode u shopping centrima gdje kupuju gotove proizvode , a rijetko tko nosi cipele na popravak, dok je knjižara premalo u cijelom gradu zahvaljujući internetu i e-knjigama. Sve su to problemi s kojima se suočavaju nekadašnji  vlasnici trgovima, a koji vodi u samu propast, odnosno do zapuštenih prostora u koje gotovo da nitko ni ne želi ući.

 

Fotografija: Marina Paulenka , Zagreb 2018.

 

Upravo transformacijom takvih napuštenih prostora, s ciljem da dugoročno promijene urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice pokrenut je Projekt Ilica: Q’ART koji će na sedam lokacija oživjeti Ilicu u trajanju od 18. do 25.svibnja 2018.

 

Projekt su osmislili i pokrenuli Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, uz suorganizaciju Akademije likovnih umjetnosti (ALU), Grada Zagreba, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba, a posjetiteljima u tjedan dana nude umjetnički, književni, plesni, glazbeni i fimski program.

 

Organizacijski tim projekta „Projekt Ilica: Q’ART“ / Fotografija: Marina Paulenka , Zagreb 2018.

 

„Upravo ova tranformacije Ilice koja se ne tiče izgradnje i rušenja , a opet mjenjanja izgleda mi se čini jako zanimljiva i mislim da je to jedan održiv put za budućnost“ ističe Sanja Jerković iz Gradskog ureda za strategiju.

 

Programi će se održavati u parku Akademije likovnih umjetnosti (ALU),  na Rokovom perivoju,  u dvorišnim prostorima zgrada brojne izložbe, radionice, suvremeni ples, te knjižni blok u kojem će se održati predstavljanje knjiga i programi poticanja čitanja za mlade.

 

Ulični izlozi postali su izložbeni prostori studenata i umjetnika,a u parku između Ilice i Dalmatinske svakog dana će se prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom, a i Britanski trg će nam ispričati svoju umjetničku priču, a  posjetiteljte očekuju i koncerati klasične i jazz glazbe.

 

Kako se ističe u najavi , svim zaljubljenicima u suvremeni ples,  PlatformaHR u suradnji s plesnim udrugama UPUH i PULS, ponudit će zanimljiv program u dvorištima Ilice 8, Ilice 69, Ilice 87 i Ilice 124. Carstvo knjige s vrlo zanimljivim radionicama i družionicama svoja vrata otvara Ilici 87.

 

Radionice suvremenog plesa s Larisom Lipovac / Fotografija:Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

Kako bi se mogli urediti neki prostori u našem gradu pogledajte na izložbi Akupunktura grada u Ilici 124, a na istoj adresi upoznajte i moćne 3D olovke s kojima u 3D isprintajte svoj omiljeni predmet.

 

„Ovdje će oni koji dođu moći koristiti različite tehnologije digitalne proizvodnje od 3D printera do 3D skenera, naučiti nešto o 3D modeliranju, napraviti nekakav osobni predmet pomoću rezača folija“ rekao je mr. sc. Roberto Vdović , profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

 

 

Britanski trg ugostit će totalno neobičnu gastro&elektro kombinaciju. Najbolji hrvatski gastro blogeri pripremat će, od 19. do 25.5 s početkom u 17 sati, prave oblizeke uz ritmove DJ-eva. Uz njih će se predstaviti i mali OPG-ovi s domaćim proizvodima. Elektro beatove, osim na Britanskom trgu možete čuti i na FRüHSTüCK  doručku u subotu, 19.5 od 10 do 18 u parku ALU, a kakve delicije sprema nije nam htjela otkriti Kava Tava s Britanca.
Iz Art Parka pripremaju 22. svibnja u popodnevnim satima pravi glazbeno likovni performance, a vrlo zanimljive izložbe već nestrpljivo svoje posjetitelje čekaju u organizaciji naših partnera u  Ilici 37 – galerija Kamba kao i u Ilici 116 b, dok radionicu Tijelo prostora – prostor tijela pogledajte u Ilici 54, u čijem se susjedstvu skrio i  Community radio 808.

 

Ulaz na sva događanja u Ilici je besplatan za posjetitelje , a sve  informacije o rasporedu događanja i lokacijama možete pronaći na www.projektilica.com ili na FB stranici/Projekt Ilica.