Nova knjiga u nakladi Tribine „Jutra Poezije“

U biblioteci Tribine Jutra poezije Udruge FRiKK objavljena je knjiga kojom se obilježio ozbiljni literarni začetak jedne nove književne struje nastale iz Roklicerovih zagrebačkih Jutara poezije koja se redovito održavaju u staroj zagrebačkoj kavani Pod starim krovovima već 64 godine.

 

Radi se, naime, o zbirci pjesama Zvonimira Grozdića pod nazivom Pigmenti koja je sastavljena od 64 pjesme, a konstruirana od ukupno pet dijelova.

 

„Grozdić svoje stihove stvara na razmeđi (gotovo dalijevskoga) nadrealizma i slobodnoga, nonšalantnoga (već viđenoga) pjesništva temeljenoga na nemarnom slobodnom stihu koji ne živi prema zakonima i pravilima interpunkcije ili velikoga početnoga slova. Pigmenti, potrebno je naglasiti, donose itekako funkcionalnu književnost koja iznosi aktualne poruke, percepciju pojedinca i problematiku cjelokupnoga društva, razdirući se pritom između iznošenja osobnoga i subjektivnoga dojma, viđenja svijeta te sarkastične i zatomljene kritike obojene turobnom metaforikom “ iz recenzije Marine Mađarević.

 

“Pigmenti dolaze kao šamar licemjernom i podbuhlom licu našeg društva, kao i društva u globalnom svijetu, gdje se automatizmom zaigranosti dijeli nedjeljivo, a fakte se  sagledava jednako vrsno kako izvana, tako i iznutra. Poput svog omiljenog autora, Charlesa Bukowskog, i Zvonimir Grozdić se drži povučeno, svojevoljno izoliran od mase neprobojnih luđaka, iskazujući svoje lirsko – ja, kroz vlastite iskustvene situacije koje nesputano prenosi putem zaokružene cjeline poetskih ili (prijašnjih) proznih djela“ ističe urednik knjige Robert Roklicer

 

Predstavljanje knjige Pigmenti  održati će se 09. lipnja 2018. godine Pod Starim Krovovima na Tribini Jutra poezije. O knjizi će govoriti autor Zvonimir Gorzdić, te urednik Robert Roklicer.

 

 

Izvor: Udruga FRiKK