Otvorenje izložbe Jagode Popović „Hommage à Stravinski“ održat će se 11.lipnja 2018.godine u Muzej Mimara

U Muzeju Mimara 11. lipnja 2018.godine održat će se otvorenje izložbe hrvatske umjetnice  Jagode Popović  Hommage à Stravinski. Riječ je o izložbi na kojoj će umjetnica predstaviti ukupno petnaest radova koji su nastajali u posljednje tri godine, a riječ je o radovima akrilika na platnima velikih formata inspiriranih i posvećenih velikom svjetskom glazbenom geniju Igoru Stravinskom.

 

Nakon  zapaženog likovnog ciklusa slika i asemblaža, nastalom prema Vivaldijevim Četiri godišnja doba , slikarica Jagoda Popović inspirirana je baletom Posvećenje proljeća  Igora Stravinskog u kojem nalazi polazište likovnog stvaranja recentnog ciklusa posvećenog Stravinskom koji  dovodi do sasvim nove razine.

 

„Od razarajuće snage plesa i glazbe do sasvim meditativnih dionica, gdje se djevojka očito miri sa smrću i činjenicom da tijelo i život žrtvuje bogu, i da se nikada neće ostvariti kao majka koja daje i daruje novi život, u svakoj pojedinoj slici Jagode Popović za to pronalazimo adekvatni likovni trag. Gestualna apstrakcija spojena s tragovima figure tijela rezultirala je likovnim rukopisom i stilom koji se već sada može smatrati autentičnim izričajem Jagode Popović i u kojemu umjetnica pokazuje raspone vlastitih mogućnosti. To je nova faza njezinog stvaranja koja otkriva koliko je glazba važan element svakodnevnog života umjetnice, i zašto je s vremenom postala logičan poticaj i motiv njezinog slikarskog izraza“ ističe u predgovoru Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti.

 

Izložbu umjetnice Jagode Popović  Hommage à Stravinski možete razgledati u atriju Muzeja Mimara sve do 1. srpnja 2018.godine.