Književnica Vlatka Planina predstavila je roman za mlade “Okno”

 

U zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u organizaciji Naklade Bošković održano je predstavljanje romana za mlade autorice Vlatke Planine pod nazivom Okno. Uz autoricu o romanu govorile su  kroatistica Ana-Marija Posavec, Sonja Smolec i Monika Slavić.

 

U romanu Okno dječak Ori postaje učenikom internata koji krije mračnu tajnu staru četristo godina vezanu uz djevojčicu Izabelu i veliki požar koji je pogodio internat i uzrokovao nezapamćenu tragediju. Ori pronalazi Izabelin dnevnik i kreće u rasvjetljavanje stare tajne i daje se u potragu za dokazima.

 

 

Fotografija: www.facebook.com/vlatkaplanina1

 

Okno je moj peti roman i deveta knjiga, žanr fantastika, uzrast za mlade i odrasle, moj dosad najmračniji, najteži roman, osim same fantastične tematike progovara i o pedofiliji i tu sam kao pisac s velikim oprezom i vrlo pomno ušla u tu temu jer sam svjesna odgovornosti koje pisanje o takvim temama nosi – da se radnja prenese vjerno i realno a istovremeno dovoljno suptilno da knjiga bude prihvatljiva i pogodna mlađoj publici“ rekla je književnica Vlatka Planina.

 

„Okno je roman za mlađe, starije i odrasle, s elementima dječjeg romana, fantastičnog, fantazmagoričnog, čudnog i čudesnog; na postmodernistički način poigrava se motivima, simbolima i razradom likova preko čega izgrađuje konstrukciju drukčije priče od onih na koje su vjerojatno mladi (i stariji, napominjem, jer ovo nije roman samo za mlade zbog svoje kodiranosti i socijalno-društveno-hijerarhijskog sloja koji ipak jest razrađen i izvanredno podsjeća na našu sadašnjost) naviknuti. Otvaraju se, ne samo tipična pitanja o snazi i prikrivenosti zla, nemoćnosti i snazi dobra; žrtvi, djetinjstvu (i koliko ono može odrediti cijeli životni tijek), već i pitanja dječjih želja, obiteljskih odnosa, dužnosti i odupiranja uspostavljenih društvenih normi“ ističe kroatistica Ana-Marija Posavec.

 

 

Hoće li dječak Ori rasvijetliti tajnu, saznati vrijedi li svaki život jednako, te koliko toga moramo spoznati na putu između zla i dobra,saznat ćete ako zavirite među korice romana Okno.