Otvorenje izložbe „Teslin Svjetski sistem“ 11. srpnja 2018. Tehničkom muzeju Nikola Tesla

U srijedu 11. srpnja 2018. u 19.30 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla  povodom 162. obljetnice Teslina rođenja održat će se otvorenje izložbe Teslin Svjetski sistem autorice Zorice Civrić Flores posvećeno dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prijenosa energije.

 

Riječ je o gostujućoj izložbi Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, Srbija, a ceremonija otvorenja izložbe događa se u prigodi manifestacije Tesla & Friends. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2018.

 

Teslin transformator i Lajdenske boce / Fotografija:Tehnički muzej Nikola Tesla

 

„Za mene je očigledno da bežični prijenos energije, ukoliko ikada bude postignut, nije izum; to je umjetnost. Bellov telefon, Edisonov fonograf ili moj indukcioni motor su izumi, ali bežični prijenos energije je umjetnost koja zahtijeva kombinaciju velikog broja izuma“.   Nikola Tesla

 

Nikola Tesla je u razdoblju od 1901. do 1906. godine u laboratoriju na Long Islandu razvijao sustav utemeljen na svojim izumima, kojeg je nazvao Svjetski sistem bežičnog prijenosa. Tehničke mogućnosti ovog sustava na početku 20. stoljeća postojale su samo kao znanstvena vizija. Svoj je sustav Tesla zasnovao na korištenju stojnih valova Zemlje. Danas se on temelji na žičnom i na bežičnom prijenosu energije kroz provodljivu atmosferu. Tek krajem 20. stoljeća Teslina vizija postala je stvarnost razvojem informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.

 

T-20.8 Long Island / Fotografija:Tehnički muzej Nikola Tesla

 

Godine 1904., u nastojanju da objasni mogućnosti Svjetskog sistema u novinama je izašla brošura koja je odmah prozvana Upečatljivi Teslin manifest (A striking Tesla Manifesto) u kojoj Nikola Tesla u dvanaest točaka objašnjava mogućnosti novog sustava. Tih dvanaest točaka svojom aktualnošću te snagom vizije zapanjuju i danas.

 

Izložba kronološki prati Tesline eksperimente, eksperimente ostalih znanstvenika koji su prethodili Teslinim otkrićima ili su ga potaknuli na njih, u nastojanju da objasni Teslin doprinos na polju bežičnog prijenosa.

 

Fotografija:Tehnički muzej Nikola Tesla

 

Također, ona uspoređuje što je sve Tesla predvidio da bi se bežičnim prijenosom moglo učiniti, za što ga koristiti i kako ga ostvariti te, s druge strane, tehnologiju kojom su se Tesline vizije danas ostvarile te otkrića koja su dovela do današnjeg načina bežičnog prijenosa, od radio-detektora preko integriranih krugova do mikroprocesora.

 

Posjetitelji će moći vidjeti modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustriraju razvoj informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.

 

 

 

Realizacija izložbe i kataloga omogućena je sredstvima Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport  Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Izvor: Tehnički muzej Nikola Tesla