Svečano otvoren 7.GavranFest u Pragu

U češkom Gradu iz bajke – Pragu, drugu godinu zaredom, svečano je otvoren 7.GavranFest. Festival posvećen našem najprevođenijem i najizvođenijem književniku i dramatičaru Miri Gavranu.

Otvorenje se održalo u samom srcu Praga, u kazalištu Studio dva gdje je javnosti predstavljena knjiga pod nazivom Nove komedije iz Hrvatske i poneka drama u prijevodu Jaroslava Otčenašeka i Františeka Karocha. Promocija je naišla na velik interes publike , a prisustvovao je i najpopularniji češki književnik Michal Vieweg.

Riječ je o knjizi koja je objavljena češkoj javnosti na češkom, tek će na jesen biti objavljena na hrvatskom jeziku, a sadrži odabrane komedije i drame. Jaroslav Otčenašek preveo je Tajnu Grete Garbo, Parove i Ljubavi Georgea Washingtona, dok je František Karoch preveo Pandorinu kutijicu, Teško je reći zbogom i Kuću iz snova, najnoviji kazališni tekst Mire Gavrana koji se objavljuje po prvi puta.

“Jako sam sretan što je objavljena moja nova knjiga na češkom u prijevodu Jaroslava Otčenašeka i Františeka Karocha u izdanju Lastavice, ovdje u Pragu . U knjizi se nalazi šest mojih tekstova, a to su komedije i drame te je ovo divna prigoda da se na početku 7.GavranFesta predstavi nova knjiga mojih kazališnih tekstova na češkom jeziku. Zahvalan sam mojim prevoditeljima i izdavaču Lastavici što su taj velik posao uspjeli obaviti na vrijeme, do početka samog festivala”, rekao je Miro Gavran.

“Prošle godine u Pragu je po prvi puta održan GavranFest, tom prilikom smo izdali prvu knjigu pod nazivom Šest komedija iz Hrvatske Mire Gavrana. Dogovorili smo se da ćemo objaviti komedije koje su već prevedene te se izvode u češkim kazalištima. Kad sam saznao da će i ove godine biti GavranFest u Pragu , onda smo se dogovorili s Mirom i gospodinom Karochom koje ćemo komedije odabrati , jer je riječ većinom o objavljenim komedijama. Miro je mislio da to ne trebaju biti samo komedije čija su tematika muško – ženski odnosi , već komedije koje imaju elemente tragedije u sebi npr. Tajne Grete Garbo što nije izravno komedija. Tekst je malo dublji. Premijeru u ovoj antologiji ima Kuća iz snova i Pandorina kutija koja će se po prvi puta pojaviti na češkoj sceni. Ljubavi Georgea Washingtona su malo stariji komad, koji je već poznat praškoj publici, uglavnom iz slovačkih izvedbi. Komedije Parovi i Teško je reći zbogom bit će po prvi puta predstavljene češkoj publici” ističe Jaroslav Otčenašek.

Nakon predstavljanja knjige, program se nastavio u predivnoj kazališnoj dvorani kazališta Studio dva, gdje se izvela komedija Sve o ženama, a 650 sjedalica bilo je nedovoljno za sve koji su željeli biti nazočni na tom kulturnom događanju. Miro Gavran, predsjednik udruge Lastavica Bole Solar i hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha održali su uvodni govor i svečano otvorili festival, uz moderaciju Jane Krasne i Jelene Čirić. Komedija Sve o ženama kazališta Diva iz Bratislave u Pragu je imala 145.izvedbu , a uloge tumače sjajne slovačke glumice Andrea Karnasova , Bibiana Ondrejkova te Adrea Zimanyi-Profantova. Predstava je naišla na iznimno topao prijem publike, koja je aplauzom na otvorenoj sceni i gromkim smijehom popratila svaki prizor predstave .

Završetkom predstave, izvođači, organizatori i gosti festivala su nastavili druženje u klubu Lastavica do duboko u noć. Ondje je Miro Gavran uručio prve uzorke svilene kravate hrvatskog brenda Croata<, koje su dizajnirane s njegovim stiliziranim potpisom svojim prevoditeljima Jaroslavu Otčenašeku i Františeku Karochu te direktoru festivala Nenadu Bojiću i predsjedniku Lastavice Boletu Solaru. Na domjenku u Lastavici uzvanici su bili posluženi delicijama iz Bjelovarsko-bilogorske županije u kojoj živi najbrojnija češka manjina u Hrvatskoj.