Potvrđeni su pomoćnici intendantice Dubravke Vrgoč u HNK u Zagrebu

Na održanoj sjednici Kazališnog vijeća u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu potvrđeni su pomoćnici intendantice Dubravke Vrgoč, ravnatelj Drame – Ivica Buljan, ravnatelj Baleta – Leonard Jakovina i ravnatelj Opere Marcello Mottadelli.

 

Ivica Buljan diplomirao je francuski jezik i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Radio je kao kazališni kritičar, a režira od 1995. kada je u Ljubljani inscenirao Ime na vrhu jezika Pascala Quignarda. Postavljao je tekstove M. Cvjetajeve, P.P. Pasolinija, H. Müllera, R. Walsera, E. Jelinek, M. Krleže, H.Guiberta, A.Hilling, D.Kiša, G. Strniša te R. Bolaña, te suvremenih domaćih autora F. Šovagovića, I. Sajko, Z. Mesarića, D. Ugrešić, D. Karakaša, O. Savičević-Ivančević, G.Vojnovića, T. Štivičić. Režirao je u Sloveniji, SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti i Srbiji. Ravnatelj Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu bio je od 1998. do 2001. Suosnivač je Mini teatra u Ljubljani i Festivala svjetskoga kazališta u Zagrebu. Dobitnik je više Borštnikovih nagrada, Sterijine nagrade, Vjesnikove nagrade Dubravko Dujšin, nagrade Branko Gavella, nagrade Petar Brečić, medalje grada Havane te najvišeg priznanja Republike Slovenije na području umjetnosti, nagrade Prešernove zaklade. Nosilac je Odlikovanja viteza reda umjetnosti i književnosti Vlade Francuske Republike. Od 2014. godine ravnatelj je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Leonard Jakovina je završio Školu za klasični balet u Zagrebu i diplomirao u Münchenu na Visokoj školi za glazbu i kazalište. Bio je u angažmanu Bayerisches Staatsballettu u Münchenu i u berlinskom Staatsballettu. Surađivao je s najpoznatijim koreografima današnjice te ostvario uloge kao što su Drosselmeyer u Orašaru, Benno/Rotbart u Labuđem jezeru, Jefferson Hogg u Das Flammende Herz i Hilarion u Giselle u koreografijama Patricea Barta, Plava ptica/Pas de cinq u Trnoružici Rudolfa Nurejeva, Paris/Tibaldo u Romeu i Juliji i Gremin u Onjeginu Johna Cranka, Zatvorski čuvar/Mladić u Manon Kennetha MacMillana, Orion u Sylviji Frederica Ashtona, Princ u Snjeguljici Angelina Preljocaja, Smrt u Peer Gyntu Heinza Spoerlija…Nastupao je u suvremenim djelima Hansa van Manena, Jiříja Kyliana,  Johna Neumeiera, Nilsa Christiea,  Patricea Barta, Rayja Barre, Lucinde Childs, Vladimira Malakhova, Williama Forsythea, Twyle Tharp, Jeromea Robbinsa, Christiana Spucka, Georgea Balanchinea i dr. S münchenškim i berlinskim baletom sudjelovao na mnogim turnejama diljem Njemačke, u Švicarskoj, Rusiji, Japanu, Kini, Tajlandu, Tajvanu, Indiji i dr. Od 2014. godine je ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Marcello Mottadelli diplomirao je orgulje i kompoziciju na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu 1999. godine i odmah započeo profesionalnu karijeru kao šef dirigent Simfonijskog orkestra u Bernu i tamošnjem Stadtheateru, u kojem je ravnao mnogim opernim repertoarnim predstavama. Pripremao je opere i operete Ivica i Marica Humperdincka, Cosi fan tutte i Čarobna frula Mozarta, Šišmiš Straussa, Trubadur Verdija, Prodavač ptica Zellera, Martha Flotowa i dr. Ubrzo je bio pozvan u Veliko kazalište u Minsku gdje je ravnao Verdijevim operama Nabucco i Krabuljin ples. Prvi put u Americi je nastupio 2001. godine raznajući Puccinijevom Turandot u Operi u Coloradu, a iste je godine prvi puta nastupao i u Južnoafričkoj Republici ravnajući  Verdijevim Rigolettom  i Mahlerovom  Drugom simfonijom u Operi u Cape Townu. Iste godine gostovao je i u Njemačkoj ravnajući Bizetovom Carmen, Verdijevim Rigolettom  i Trubadurom, u Bjelorusiji je nastavio suradnju sa zborom i orkestrom Boljšoj teatra u Minsku ravnajući Puccinijevom Toscom,  dok je u Besani u Brianzi ravnao Verdijevom Messa da Requiem. Od 2002. do 2008. godine surađivao je u Kraljevskoj danskoj operi, ravnao je Simfonijskom orkestrom iz Odensea i Aalborga,  Simfonijskom orkestrom iz Aarhusa, Filharmonijskim orkestrom iz Bialystoka u Poljskoj, Orkestrom Teatra Coccia  iz Novarre i Slovačkim radijskim simfonijskim orkestrom iz Bratislave. Nastupio je u Egiptu i Jordanu održavši Gala koncert sa Simfonijskim orkestrom iz Kaira te Placidom Domingom, Julijom Migenes i Danielom Barenboimom.

 

Od 2008. do 2011. bio je šef -dirigent Simfonijskog orkestra u Kairu te natupio u Južnoj Koreji u Kulturnome centru Seongnam u Seoulu. Ravnao je Verdijevim Don Carlosom u Kraljevskoj danskoj operi, Donizettijevim Ljubavnim napitkom i Puccinijevom Manon Lescaut  u Danskoj nacionalnoj operi. U povodu dodjele Nobelove nagrade 2011. pozvan je ravnati prestižnim koncertom uz nastup tenora Josepha Calleja s Kraljevskom stockholmskom filharmonijom. Iste godine ravnao je Verdijevom Aidom u kairskoj Operi, simfonijskim koncertima u Teatro Carlo Felice  u Genovi i Teatro Verdi  u Trstu, Traviatom  u Kraljevskoj operi u Kopenhagenu te imao zapažen nastup s Donizettijevom operom Lucia di Lammermoor  na švedskome ljetnom opernom festivalu Opera på Skäret. Godine 2013. ravnao je Puccinijevom Madame Butterfly u Teatru Massimo u Palermu, Puccinijevim La Boheme u Seoulu te ostvario nekoliko nastupa Nürnberškim  simfoničarima diljem Njemačke. Od rujna 2016. do prosinca 2017. bio je umjetnički i glazbeni ravnatelj Nacionalne opere u Bukureštu, gdje je pripremo premijerne izvedbe Rossinijeva Seviljskog brijača, Donizettijeve Lucije di Lammermoor  s tenorom Ramonom Vargasom i Verdijev Krabuljni ples.  Krajem 2016. ravnao je Gala koncertom  s Robertom Alagnom i Nellymiricioiu te pripremio Verdijevu Traviatu  sa svjetski poznatom sopranisticom Sumi Jo. Početkom 2018. ravnao je Praškom filharmonijom uz nastup Roberta Alagne i Alexandre Kurzak u Kraljevskoj opernoj kući u Muscatu. Zagrebačkoj publici maestro Motadelli predstavio se ravnajući premijeronom izvedbom Puccinijevom Turandot.

 

 

Izvor: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu