Književnik Miro Gavran proglašen je prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate!

U organiziraji Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN i Academie Cravatice u prostorijama Kuće Europe, na zagrebačkom Europskom trgu, održan je jedinstveni stručni skup pod nazivom KRAVAT(NA) DIPLOMACIJA, na kojem je hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran proglašen prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate.

 

Na održanom stručnom skupu poseban je naglasak stavljen na tumačenje značaja i uloge kravate,te je kravata iskazana kao pokretna hrvatska baština, ali se i otvorilo pitanje pozicioniranja Hrvatske kroz kulturu nošenja kravate.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

„Priča o kravati nije ispričana, a posebna prilika za to će biti kada Hrvatska počne predsjedanje u Europskoj uniji , a siguran sam da će to predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i učiniti“ rekao je izaslanik Predsjenice RH dr.sc. Mate Granić.

 

„Kravata je brend koji povezuje Europu i europske narode“ , istaknuo je prof.dr.sc. Božo Skoko.

 

„Kravata simbolizira puno više nego samo jedan mali sitni modni dodatak i to Hrvatska treba iskoristiti”, kazao je Goran Bandov, stručnjak za međunarodne političke odnose i međunarodno javno pravo.

 

Academica cravatica je osnovana 1997. godine s ciljem da kravatu proučava , čuva i unaprijeđuje. No odlučili su se napaviti i novi iskorak u svom promoviranju, na način da proglase Veleposlanika kravate koji će predstavljati kravatu kao bitnu sastavnicu hrvatskog identiteta, te je u  sklopu stručnog skupa KRAVAT(NA) DIPLOMACIJA održano i  svečano proglašenje i inauguracija prvog hrvatskog Veleposlanika kravate.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Čast je pripala najprevođenijem i najizvođenijem hrvatskom književniku i dramatičaru Miri Gavranu, a plaketu su mu uručili gospodin Marijan Bušić , ravnatelj Academie Cravatice i gospođa Jelena Perleta , suvoditeljica Kluba za javnu dipomaciju HDUN-a.

 

“Ove jeseni imat ću čak devet inozemnih premijera u devet zemalja, od Beča do Moskve. Sve će to biti dobra prigoda da kao veleposlanik kravate promoviram hrvatsku umjetnost i našu domovinu kao kolijevku kravate i svega onoga što kravata predstavlja”, rekao je književnik Miro Gavran.

 

Miro Gavran došao je na inauguraciju sa suprugom Mladenom i sinom Jakovom / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Nakon završetka skupa ispred Kuće Europe održano je skupno fotografiranje , a pripadnici Kravat pukovnije predstavili su program provjere oružja.

 

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Stručni skup Kravat(na) diplomacija održao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba, te u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Grada zagreba i brandom Croata.