U sklopu „Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora“ održat će se otvorenje izložbe Ivane Guljašević Kuman „Čarapojedac i slikopričac“

U sklopu Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora u Galeriji Kupola Gradske knjižnice (Starčevićev trg 6, Zagreb) 11. rujna 2018. godine u 19:00 sati održat će se otvorenje izložbe Ivane Guljašević Kuman Čarapojedac i slikopričac.

 

Kako se ističe u najavi, izložba Ivane Guljašević Kuman izbor je ilustracija zadnjih destak godina rada. Osim ilustracija, ova multitalentirana umjetnica izražava se kroz film u kojima crta, režira, animira, montira, a nerijetko posuđuje i glas. Autor je četrdesetak filmova, te nekoliko serijala. Zatim kroz strip (strip Luka u Radosti, Prijatelji u Smibu…), te kroz pisanu riječ. Napisala je devet slikovnica, četiri romana, jednu zbirku priča i petnaestak scenarija. Više puta je nagrađivana za svoj rad na svim poljima.

 

Ilustracija: Ivana Guljašević, Zagreb 2018.

„Mačke i mačci, žabe, krokodili, sove, svrake, vrapci, pingvini, lavovi, žirafe, nilski konji, ježevi, antilope, psi, kitovi, ribice, morske zvijezde… jedno simpatično polustrašno čudovište i pokoji afrički dječak.

Sve su to protagonisti vedrog svijeta koji već dugo i kontinuirano stvara Ivana Guljašević u svojim ilustracijama, slikovnicama i animiranim filmovima. Ova plodna i marljiva umjetnica neumorno crta, slika, piše, režira i animira tako da je do sada ilustrirala nebrojene knjige, od kojih je nekolicinu (one zanimljivije!) i sama napisala, a nekima od svojih likova udahnula je život smjestivši ih u animirane filmove, i to njih trideset osam…

Njezine životinje – da, mnogo ih je i različite su, iz svih krajeva svijeta i imaginacije – nisu stereotipne, identične, čak niti realistične, već su izraziti individualni karakteri koji svojim izgledom – stiliziranim, neobičnim i vizualno zanimljivim, atraktivnim – jasno prenose emociju, čežnju, nedoumicu, misao… sve ono što svatko od nas bez obzira na vrstu ili vezu za stvarnosti može u sebi, prije ili kasnije, pronaći i prepoznati.

 

Možda je upravo ta prepoznatljivost, bliskost, istinska i jedinstvena ljudskost (po čemu su svi ti likovi svojevrsni psihofizički odrazi vlastite stvarateljice) ono što čudesne svjetove Ivane Guljašević čini razumljivima i lako prihvatljivima djeci, odnosno publici koja još nije izgubila svoju iskonsku zaigranost i iskrenost doživljaja. Iako sve te osobine proizlaze i iz priča koje riječima, napisanima ili izgovorenima, dolaze do čitatelja ili gledatelja, one su ponajprije duboko utisnute u vizualnome, u crtežu, detalju, boji, kompoziciji, odnosu likova i pozadine te u ritmovima u kojima se izmjenjuju, pojavljuju, nastaju i nestaju“, napisala je predgovoru izložbe dr.sc. Mihaela Majcen Marinić.

 

Izvor:Galerija Kupola Gradske knjižnice