“43.Samoborske glazbene jeseni” održavat će se od 22. do 30. rujna 2018.godine

U devet dana na programu Samoborske glazbene jeseni je 13 koncerata, a tradicionalno u sklopu festivala održat će se 15. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić te 7. izdanje Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note. 

 

Svečano otvorenje ponudit će gitaristički spektakl nastupom Guitarrisma, kojeg čine Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić. Novu suradnju izvedbom Schumanna i Fauréa predstavit će dugogodišnji prijatelji festivala – violinist Gernoth Süssmuth, violončelistica Jelena Očić, pijanist Jose Gallardo, a ove godine pridružit će im se i violist Felix Schwarz. Nastupit će i Ansambl Esperanza iz Liechtensteina , a u vrhunskim izvedbama Vivaldija I Piazzolle pridružit će im se violinistice Chouchane Siranossian i Sara Domjanić.

 

Tu su i dvije posebne komorne večeri –  28. rujna program festivala obogaćuju violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak, da bi se ovoj veličanstvenoj sedmorki zadnjeg dana festivala, 30. rujna, pridružio i veličanstveni gitarist Petrit Çeku.

 

Pijanist Ivan Krpan / Fotografija: www.facebook.com/Samoborska-Glazbena-Jesen

 

Uz izvođače, festival je pozornost usmjerio i prema skladateljima organiziravši Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note. Tako će 29. rujna pijanist Ivan Krpan i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija praizvesti pobjedničku skladbu Jagad za orkestar koju je napisao Eduardo Soutullo.

 

Niti ove godine nisu zaboravljene mlade nade. U dvije večeri Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika 23. i 24. rujna nastupit će šestero natjecatelja – pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić, udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni), sopranistica Darija Auguštan, Trio MaseiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot) te violinistica Katarina Kutnar.

 

Pobjednik će se znati na posebnoj svečanosti 26. rujna, kada će nastupiti i prošlogodišnji laureat, pijanist Ivan Vihor, uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša. Tom će prigodom praizvesti skladbu Zorana Juranića, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen. Dodijelit će se nagrada za najbolji ukupni dojam, a posebno će se nagraditi i najbolja izvedba djela hrvatskog skladatelja.

 

Pokrovitelji 43. Samoborske glazbene jeseni su Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i  Grad Samobor. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

 

Izvor:43. Samoborske glazbene jeseni