Bajke među koricama, patuljci u kuglama

Obično se smatra da ljudima koji su vješti s brojkama ne idu rečenice i obratno, no Jadranka Klepac dokaz je da to nije uvijek tako. Ova profesorica matematike vrlo je uspješna spisateljica, što dokazuje i nagrada Mato Lovrak 2008. godine za najbolji dječji roman Kora od jabuke. Osim knjiga, piše i stručno–metodičke članke, a ovog ponedjeljka predstavljam vam njezino djelo koje pod uredničkom palicom Nives Tomašević donosi Naklada Ljevak.

Radi se o zbirci priča Patuljci žive u kuglama, zanimljivoj na nekoliko razina. Između korica nalaze se 23 priče s dvostrukim naslovima, od kojih jedan predstavlja glavni motiv ili raspoloženje priče koja se čita. Patuljci su jedan od glavnih motiva, poveznica su s prirodom i simboliziraju povratak pravim vrijednostima, dok se prve dvije priče bave riječima i donose ih na jedan sasvim nov način. Priče imaju formulaične početke kao bajke i bića iz mašte među likovima, ali se dotiču suvremenih problema i tematika poput prevelike ovisnosti o tehnologiji, odgoja, ali i odnosa prema prirodi te povratku ljudi iskonskim vrijednostima, kao i odnosa u obitelji.

Na nenametljiv, blag i metaforičan, ali dovoljno jasan i upečatljiv način čitatelju se ostavlja pouka i s njim se komunicira. U komunikaciji s čitateljem autorici pomažu ilustracije, ključne riječi, ali i definiranje nepoznatih pojmova koji bi možda mogli zbuniti mlađe čitatelje. U pričama se nalaze hrvatski otoci (jedan od snažnih motiva koje autorica raspisuje je i more) i grad Zagreb. Pri čitanju se aktiviraju sva osjetila, a personifikacija pridonosi još boljem uživljavanju u likove. Autorica naglašava važnost dobrote i pozitivnih emocija, ali i maštovitosti i strpljenja, a za držanje čitateljske pažnje ne srami se posegnuti ni za ponešto elemenata misterije.

Ova zbirka spominje i dobro poznate junake iz poznatih svjetskih priča i bajki, ali okreće se za inspiraciju i našoj Ivani Brlić Mažuranić. Nesumnjivo je spoj vrhunskog pedagoškog umijeća, intertekstualnosti i čitkog stila. Iako namijenjena djeci, niti odrasli neće ništa manje uživati ukoliko posegnu za pričama i nakratko se i sami prisjete nekih vrijednosti koje su možda malo zanemarili.  Patuljci koji žive u kuglama i ostali junaci i junakinje ove knjige pomoći će čak i odraslima da se vrate prirodi, dobroti i djetetu u sebi.