U Muzeju Mimara predstavljena je monografija “Eros, krv i svetost” slikara Dimitrija Popovića

Pred brojnom publikom Muzeja Mimara, autor Dimitrije Popović predstavio je knjigu Eros, krv i svetost koja predstavlja njegov imaginarni  muzej koji će čitatelje upoznati s mnogim remek djelima svjetskih likovnih umjetnika, a inspirirana je  Biblijskim likovima žena kojima se bavio  i u svojim likovnim ciklusima – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni.

 

„To je knjiga eseja koja je naslovljena Eros,krv i svetost i bavi se o tri biblijske žene. Dakle Judita, Saloma i Marija Magdalena u likovnoj umjetnosti do dan danas“, ističe autor knjige Dimitrije Popović.

 

Predstavljanje je popraćeno i instalacijom koju je umjetnik pripremio baš za ovaj kulturni događaj a oživljavala je suvremenu Magdalenu.

 

„Kako je posebna jedna tema unutar knjige Marija Magdalena, smatrao sam budući da sam se bavio tim ciklusima i temama u ciklusima ,  da se ta promocija oplemeni s jednom mistično – nadrealističnom kompozicijom , jednom živom instalacijom koja odgovara svim elementima i odnosi se na Mariju Magdalenu, samo što je moderno koncipirana“,  rekao je Dimitrije Popović o instalaciji.

 

Dimitrije Popović u društvu supruge Jagode Popović i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Zadovoljstvo ovim kulturnim događajem izrazio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

„Imate ljude koji su vrhunski umjetnici i naprave najljepša djela i jedan od njih je naš Dimitrije, ali Dimitrije ima jednu vrhunsku dimenziju prije toga , on je prekrasan čovjek i rijetki su ljudi koji kad hodaju po zagrebačkom asfaltu ili asfaltu Podgorice da dobrota za njim hoda. Dimitrije hvala na toj iskrenoj ljudskoj crti i kreativnosti“ , rekao je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

 

Knjiga Eros, krv i svetost,  je dobila Nagradu za najbolju ediciju na Podgoričkom sajmu knjige, a prema riječima akademika Tonka Maroevića, riječ je o izazovnom i provokativnom remek-djelu, koje govori o intelektualno motiviranu nasilju s mogućnošću sublimacije.  

 

Ova godina za Dimitrija Popovića će biti u znaku knjiga, jer mu do kraja godine  izlaze čak četiri knjige, koje će sadržavati nove i stare rukopise , ali vraća se i slikarstvu pa tako u svom ateljeu radi na novom ciklusu slika pod nazivom Mit mode koji će biti prikazan kroz žensko tijelo.