Hrvatski autori i nakladnici na “Sajmu knjiga u Frankfurtu”

Hrvatski autori i nakladnici ponovno se predstavljaju njemačkoj i međunarodnoj stručnoj i čitateljskoj javnosti na Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 10. do 14. listopada 2018. godine.

 

Ministarstvo kulture osiguralo je zakup nacionalnog štanda veličine 56 m2 u paviljonu 5.0 D117. Štand je otočnog tipa sa slobodnim pristupima sa sve četiri strane, čime pruža raznolike mogućnosti za izlaganje knjiga i prezentaciju programa.

 

Uređenje štanda i organizaciju događanja na štandu preuzela je Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ovogodišnji vizualni identitet štanda nastavak je koncepta započetog prošle godine. Štand osim poslovne zone objedinjava izložbeni prostor za knjige (publicistika, beletristika, monografije…), programski koncept, gdje se predstavljaju autori u suradnji s HRT-om preko promidžbenih filmova dostupnih i na Youtube kanalu ZNK-a.  https://znk.hr/ te izbor iz literature za djecu (knjige, slikovnice, časopisi, ilustracije).

 

Ove godine Sajam uvodi jedan novi format pod nazivom Frankfurt Kids, koji se odvija u prostoru namijenjenom isključivo za aktivnosti usmjerene prema knjizi za djecu i mlade. Novoosnovani sektor smješten u Foajeu paviljona 5.1 – 6.1 uključuje pozornicu za programe s autorima za djecu i mlade, Međunarodni štand za dječju knjigu, centralnu točku za agente i medije koji prate književnost za djecu i mlade.

 

U tom prostoru Ministarstvo kulture zakupilo je dodatni, manji izložbeni prostor na Međunarodnom štandu za dječju knjigu – U56, A1 – kako bi se hrvatski autori, ilustratori i izdavači pozicionirali među svoje kolege iz cijeloga svijeta.

 

Književnik Miro Gavran / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Od planiranih programa u udarnim sajamskim terminima ističemo dvije programske točke. Na inicijativu koordinacije učiteljica hrvatskog jezika za učenike koji pohađaju dopunsku nastavu materinskog jezika u Saveznoj državi Hessen Ministarstvo kulture organizira predstavljanje dvaju književnika za djecu i mlade. U petak, 12. listopada od 17 do 18.30 sati na pozornici Kids-Stage u Foajeu paviljona 5.1 – 6.1, novoosnovanom sektoru za dječju knjigu, svoje će književno stvaralaštvo predstaviti Željka Horvat Vukelja i Miro Gavran.

 

Najavljeni program izazvao je veliku pozornost i svoj je posjet najavilo oko 120 učenika i roditelja u pratnji učiteljica hrvatskog jezika. Uz autorski program posjet učenika uključuje i obilazak Hrvatskog nacionalnog štanda, upoznavanje s izloženim knjigama i druženje s autorima.

 

Miro Gavran održat će još jednu promociju na Hrvatskom nacionalnom štandu u četvrtak, 11. listopada u 17 sati. Na promociji koju će voditi prevoditelj i sveučilišni nastavnik Tihomir Glowatzky Miro Gavran predstavit će svoj roman Kafkin prijatelj u prijevodu na osam jezika te odabrane komedije u prijevodu na šest jezika.

 

Ministarstvo kulture sufinanciralo je i nastup udruge Hrvatska dječja knjiga u paviljonu 3 kako bi se pojačao naglasak na domaće književno stvaralaštvo za djecu i mlade.

 

 

Izvor: Ministarstvo kulture RH