U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izložen je retrospektivni pregled Bukovčevog djela, te slike istaknutog francuskog umjetnika Alexandra Cabanela

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 3.listopada otvorit će se  izložba Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja, koja donosi retrospektivni pregled Bukovčevog djela s više od 140 slika, te 12 slika Alexandra Cabanela.

 

Djela Vlahe Bukovca nakon što su prošle godine obišla Galeriju Klovićeve dvore i Muzej Belvedere u Beču  , vratila su se kući , i to ovoga puta u Umjetnički paviljon u Zagrebu, gdje su po prvi puta izložena uz radove njegovog pariškog profesora, istaknutog francuskog umjetnika 19. stoljeća Alexandra Cabanela.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Na samom ulasku u Umjetnički paviljon izloženi su autoportreti Aleksandra Cabanela i Vlahe Bukovca, te slika Bukovčeve ruke koja je od velikog značaja. Naime ,Vlaho Bukovac, se 1877. godine zaputio u Pariz s ciljem da postane Cabanelov učenik, no za razliku od ostalih kandidata nije imao nikakvo slikarsku naobrazbu , ali je za prijemni ispit naslikao svoju ruku , jer nije imao dovoljno novaca da si plati modela da mu pozira.Upravo ta ruka bila prekretnica u njegovom životu  da postane jedan od najboljih hrvatskih slikara.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

 

Izložba nudi retrospektivni pregled Bukovčevog djela, te slika Alexandra Cabanela koja su u Umjetnički paviljon došla iz  iz pet francuskih muzeja:Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Musée d’Orsay, Paris, Musée Inguimbertine, Carpentras, Palais de Compiègne Musée et domaine nationaux, Compiègne te Musée Fabre.

 

Cabanelove slike su hladne i bez humora, te mu modeli izgledaju kao da su naslikani s one strane života, dok Bukovčeva djela krase modeli s mjenama i osmijesima.

 

 

“Putifarova žena” – V.Bukovac , 1886. / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Posebnost ove izložbe je slika Vlahe Bukovca pod nazivom Putifarova žena, koja je po prvi puta izložena pred hrvatskom publikom. Slika je naslikana 1886. godine, a od 1911 godine gubi joj se svaki trag, prije par mjeseci je pronađena kod privatnog kolekcionara.

 

Uz izložbu Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja”  u Umjetničkom paviljonu će se svakoga ponedjeljka održavati i kazališna predstava Ruka namjenjena djeci uzrasta od 1 do 4 razreda osnovne škole, koja je nastala na temelju autobiografske knjige o Vlahi Bukovcu Moj život.

 

Izložbu Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja”  možete razgledati sve do 06.siječnja.