„Kako je počeo rat na mom otoku” u GDK “Gavella“

U Gradskom dramskom kazalištu Gavella održala se druga ovosezonska premijera, odnosno zagrebačka premijera predstave Kako je počeo rat na mom otoku Ive i Vinka Brešana, u režiji Dražena Ferenčine.

 

Filmski hit Vinka Brešana Kako je počeo rat na mom otoku, nastao je 1996.godine , te je postao svojevrsna  prekretnica u hrvatskom filmu ’90-ih – spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije. Po prvi puta kazališno je uprizoren i to u koprodukciji dvaju teatara –  GDK “Gavella” i HNK u Šibeniku, kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština.

 

Fotografija: GDK “Gavella”

 

Redatelju Draženu Ferenčini ova predstava je ujedno i prva s kojoj će započeti svoj mandat na čelu Gavelle. U predstavi igraju: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće i Zoran Gogić.

 

Otok progovara o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, a upravo ta  intimna priča, utkana je u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo. Predstavu Kako je počeo rat na mom otoku možete pogledati 05. i 06. listopada u GDK Gavella.

 

Izvor: GDK Gavella