U DHK-a predstavljen je časopis “Književno žitje” koji je objavio svojevrsnu antologiju suvremene hrvatske poezije

U sklopu 39. Zagrebačkih književnih razgovora koje je organiziralo Društvo hrvatskih književnika predstavljen je 41.broj cijenjenog književnog časopisa Književno žitje koji izlazi u Skoplju , a koji je objavio svojevrsnu antologiju suvremene hrvatske poezije u koju je uvršteno dvanaest hrvatskih pjesnika.

 

O toj maloj antologiji govorili su urednica časopisa i pjesnikinja Vesna Acevska, te pisac predgovora za taj broj časopisa Tin Lemac. Gospođa Acevska je istaknula da je iznimno sretna što se ovim časopisom nastavlja upoznavanje hrvatske književnosti u Makedoniji, te se produbljuju inače dobre književne veze Hrvatske i Makedonije.

 

Tin Lemac je naglasio da mu je drago da se kroz ovih dvanaest odabranih autora  može steći dobar uvid u suvremenu hrvatsku poeziju, te da mu je drago što je u pitanju šest pjesnika i šest pjesnikinja, od kojih su neki i nazočili promociji.

 

Uvršteni autori su Tito Bilopavlović, Borben Vladović, Željko Knežević, Božica Jelušić, Diana Burazer, Boris Domagoj Biletić, Delimir Rešicki, Ružica Cindori, Ivan Babić, Sonja Zubović, Diana Rosandić i Livija Reškovac.

 

Prigodom predstavljanja svoje zadovoljstvo prevođenjem kvalitetnih hrvatskih pjesnika na makedonski iskazao je i makedonski pjesnik  Sande Stojčevski, a okupljenim gostima iz Makedonije  lijepim riječima su se zahvalili na tom časopisu i pjesnikinje Božica Jelušić, Ružica Cindori i Sonja Zubović.

 

Časopis je inače ilustriran slikama hrvatskih slikara, a  ta promocija je doista posvjedočila dobre veze i neupitno prijateljstvo makedonske i hrvatske književne scene i njihovih  autora iz tih dvaju zemalja. Promocija u Skoplju bit će upriličena krajem ovoga mjeseca.