dr.Nevenka Arbanas izložila je zavidan, ali značajan grafički opus u Galeriji Klovićevi dvori

Akademkinja dr. Nevenka Arbanas rano je prepoznala svoj talent za umjetnost , te je prvi autoportretet naslikala sa osamnaest godina u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna. Od tada je svoju naobrazbu učila na ALU , ali i usavršavala u mnogim ateljeima diljem Europe,  te je u proteklih pet desetljeća stvorila zavidan, ali značajan grafički opus, koji je izložen u Galeriji Klovićevi dvori  gdje je otvorena njena retrospektivna izložba.

 

„Dvije godine smo sakupljali radove i intenzivno se radilo na ovoj izložbi. Grafike su stigle  iz zbirke Nacionalnog i sveučilišnog kabineta, Kabineta grafike, Moderne galerije ,iz privatnih zbirki ,te  iz firme Econerg. Na izložbi je oko tristotinjak radova , a u širem izboru je bilo više od četiri stitine radova . Ovdje nisu izložene samo grafike već i art knjige , te knjige objekti“ rekla je akademkinja dr. Nevenka Arbanas.

 

 

Tristotinjak radova izloženo je  u dvadesetak prostorija Klovićevih dvora,  gdje se vidi razvojni put umjetničkog stvaralaštva na plemenitoj grafici koja se radila na matrici.

 

„Dvadesetak ciklusa sa različitim grafičkim tehnikama , od linoreza, litografije, dubokog tiska pa sve do  kemijskih  mehaničkih tehnika. Znači aqua tinta , mezo tinta. U art knjigama sam primjenila veliki niz tehnika,  jer u mom tom znatiželjnom i istraživačkom radu svaki period je imao novu tehniku ili na kraju , kao što vidite ovdje su kombinirane tehnike. Kombinirala sam visoki i duboki tisak“ ističe  akademkinja dr. Nevenka Arbanas.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Izbor se zasniva na grafikama velikih formata i do četiri metra, kojima je oplemenila svoje vrijeme , stoga je napravljena stroga selekcija koja naglašava značaj njezinog praškog i pariškog ciklusa.

 

„Dvadesetak prostorija ima tematski različite grafike. Od Kinertovog razdoblja, do ateljea Stanley-a Lee Haytera , Praške akademije , vertikale planeta, svemira i pisma“ istaklula je  akademkinja dr. Nevenka Arbanas.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Ulaskom u svaku prostoriju galerije Klovićevi dvori ulazite u novu priču ispričanu njenim grafikama vrijednim divljenja.  Prva dama hrvatske grafike prepličući grafiku i slikarstvo  u svojim radovima,  razotkrila je svoju jedinstvenu umjetničku osobnost, ali i znanje i vještinu vrijedno promoviranja.