Jeste li sanjar, borac ili oboje?

Ingrid Divković polako, ali sigurno postaje ime koje ne treba posebno predstavljati. Profesorica hrvatskog jezika i filozofije, stručnjakinja za prenošenje lijepih riječi i traženje smisla u njima, pronašla je smisao svog života u ljubavi prema pisanju i prema svojim čitateljima. Iza nje su uspješnice J*** li vas ego? i Knjiga za divlju ženu, ali i roman Živi mi se. Svoj uspješan književni put Ingrid nastavlja i zbirkom autorskih blogova Sanjari i borci koju vam donose Stilus knjiga i urednik George Alessandro Laidlaw. Osvrt kasni jedan dan jer vam gotovo iz tiskare donosim dojmove.

Sanjar i borac je istovremeno vrlo često svatko od nas. Ingrid to prepoznaje pa iskreno i bez zadrške progovara o dvama stranama ljudske osobnosti. U sedam cjelina, jamčim da će svatko pronaći bar jedan tekst po mjeri svoje duše. Upotrijebila sam izraz po mjeri duše jer je proza Ingrid Divković krojena upravo tako. Upečatljive i nepretenciozne, a neposredne rečenice pozivaju čitatelja u svijet u kojem vrijednosti ostaju netaknute i onakvima kakvima trebaju biti. Put do tog stadija nije nimalo lagan, a postiže se učenjem, spoznajama, pokušajima i pogreškama. Iskreno i bez cenzure (iako pažljivo biranim jezikom), tekstovi progovaraju o odnosu uma i tijela, obitelji, ljudskosti, pošastima modernoga doba (poput Facebooka i lažnih života rezerviranih za virtualni prostor), međuljudskim odnosima i emocijama, te mnogim drugim temama. Ne libi se Ingrid biti iskrena, pisati o svom iskustvu bivanja slobodnom umjetnicom, o jezičnoj problematici, ali i problemima s kojima se susretala tijekom i poslovnog i privatnog razvoja. Upravo je ta istinitost, metaforičnost (motivi plesa, mora…), ali i stalna interakcija s čitateljem, ono što je ključno u ovim tekstovima.

Formom prozni, osjećajem lirski. tekstovi pružaju oazu u kojoj vlada mir sa samim sobom i drugima, ali se ne krije niti razornost oluja koje su dovele do toga mira. Unosom citata pokojeg drugog autora u svoje tekstove, Ingrid pokazuje sklonost intertekstualnosti, a unosom osobnih iskustava sklonost introspekciji i otvorenosti prema svojim čitateljima. Čitatelji također čine važan segment ove knjige jer su njihovi komentari s društvenih mreža uključeni u tekst, a njihova pisma na sam kraj zbirke. Ingrid time dokazuje da ju grade i hrabre upravo oni koji ju čitaju, ali i da svojim pričama nadahnjuju njezine tekstove.

Pišući ime umjesto uobičajenog formalnog izraza autorica, pokušavala sam vam prenijeti taj osjećaj da ona sjedi pokraj vas dok čitate i govori vam da je u redu biti i sanjar i borac istovremeno jer je i sama takva. Njeni tekstovi govore nježno, ali vrlo odlučno i glasno, dopirući i do srca i do uha.

Ukoliko i sami želite čuti što vam Ingrid ima za reći, dođite u petak, 19. listopada u 19 h u knjižaru Hoću knjigu u Zgrebu i poslušajte promociju ove zbirke, možda postavite i koje pitanje. Dotad, uzmite knjigu u ruke i saznajte jeste li sanjar, borac ili oboje istovremeno!