“Tajkuni” otvaraju “VII. Bobijeve dane smijeha”

U Histrionskom domu održana je konferencija za medije uoči otvaranja VII. Bobijevih dana smijeha  koji se  održavaju u Zagrebu od 18. do 30. listopada 2018.godine.

Festival komedije VII Bobijevi dani smijeha održava se u sjećanje na našeg kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Josipa Bobija Marottija, a  u ovogodišnjem izdanju posjetiteljima nudi izvedbe dvanaest kazalisnih predstava.

 

Bobijevi dani počinju u četvrtak s premijerom komedije Mire Gavrana Tajkuni u režiji Zorana Mužića ,u kojoj igraju Ana Marija Percaić , Franka Klarić, Zijad Gračić, i Hrvoje Klobučar. To je predstava koja je bila ove godine bila na tradicionalnoj Histrionskoj turneji po Jadranu i ona je već imala odlične reakcije kod publike“ rekao je Zlatko Vitez , utemeljitelj Histrionskog doma.

Fotografija: Histrionski dom, Zagreb 2018.

 

Festival donosi ponajbolje recentne produkcije komediografske dramske literature iz Zagreba,  Varaždin, Karlovca, Osijeka, Zadra, te iz Beograda, a otvara se zagrebačkom premijerom predstave Tajkuni  za koji je tekst napisao Miro Gavran.

 

 

„Taj komad sam napisao 2001.godine isamo za ovu izvedbu sam dopisao pola stranice teksta  da bi aktualizirao priču , međutim ta satira funcionira od prve do zadnje stranice kao prepoznavanje svega onoga u čemu mi svi jesmo.Ja bi bio sretan da taj komad nije aktualan i da je postao staromodan , međutim vidio sam na dvije izvedbe da je predstava sjajno primljena , da korespondira s publikom i da ljudi prepoznaju ono što se događa na sceni itekako se tiče svih nas“ istaknuo je književnik Miro Gavran.

 

Nespretni i slabi junaci ove Histrionske komedije podučavaju nas kako ne možemo ići naprijed s džepovima punim tuđeg novca.

 

„To je jedna prava rasna satira , Histrioniziran tekst u kojem publika uživa. To smo vidjeli i osjetili već skoro trideset puta na ljetnoj turneji i sada je zagrebačka premijera na redu“ rekao je redatelj Zoran Mužić.

 

Tajkuni će zaigrati i na zatvaranju Festivala  30. listopada, kada će biti upriličena svečana dodjela Nagrada VII. Bobijevih dana smijeha.