Fotograf Branko Kladarin otvorio je izložbu “Dva lica Indije” u Muzeju Mimara

U muzeju Mimara otvorena je izložba fotografija hrvatskog fotografa Branka Kladarina  pod nazivom Dva lica Indije koja je nastajala u proteklih devet godina na njegovim putovanjima u indijski dio Himalaje – Ladakh i pustinjski Rajasthan.

 

Putujući Indijom fotografa Branka Kladarina privukle su dvije vizualno različite skupine ljudi, oni iz  indijskog djela Himalaje – Ladakh-a i pustinjskog Rajasthana , a upravo te  fotografije , točnije njih 55  nastalih između 2009. i 2018. godine izloženo je u Muzeju Mimara.

 

„Sve fotografije koje su ovdje izložene zapravo su plod svih mojih putovanja u Indiju koje sam snimio u proteklih deserak godina za časopis Meridijan s obzirom da sam njihov stalni putopisac i fotograf tako da se skupilo poprilično fotografija , a ovo je samo manji izbor tih fotografija koje su tematski vezane“ rekao je fotograf Branko Kladarin.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

 

Snažan koloristički kontrast između te dvije skupine ljudi  na fotografijama je jako dojmljiv. Na Tibetu prevladava kestenjasta boja i žene ne nose nakit, dok su muškarci izbrijanih glava  i nikada ne puštaju bradu niti brkove. Dok u hinduističkom Rajasthanu prevladava naglašeni kolorit i šarenilo,a žene gotovo da se natječu koja će obući šareniji sari i koja će svoje ruke ukrasiti sa što više nakita, dok muškarci glavu uvijek stavljaju raznobojne turbane i redovito puštaju dugačku bradu i brkove.

 

„Fokusirao sam se na dva lica Indije koje su poprilično kntrastna iako je Indija zaista zemlja sa tisuću lica, međutim ja sam se fokusirao na ta dva lica. Jedno je Indijska Himalaja, taj asketski moment koji se čak vidi na fotografijama , gdje dominiraju crvene boje. Dok vidite ovaj dio isključivo vezan za Rajastan koji je potpuno drugačiji i vrvi šarenilom i to je taj kontrast koji sam htio postići“ ističe rekao fotograf Branko Kladarin.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

„Indija ima mnogo lica, to je vrlo raznolika zemlja  s različitim jezicima, različitim stilovima plesanja , kulturom, glazbom, a to sve predstavlja dvije različite države Indije, od mnogih  država koje imamo. I u ovim različitim bojama možete vidjeti različite oblike, stilove kojima se muškarci i žene odjevaju . Tako  da smo vrlo ponosni što predstavljamo ovu izložbu, to je dio našeg kulturnog programa“ ističe Njegova ekscelencija g. Sandeep Kumar, veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj.

 

Kako izgledaju Dva lica Indije, odnosno mirnoća stanovnika Ladakha, a s druge strane  raskoš i šarenilo stanovnika Rajasthana možete provjeriti u muzeju Mimara sve do 28. listopada.