U MUO otvorena je izložba finalista i prošlogodišnjeg dobitnika “Grand Prix-a” međunarodnog fotografskog natječaja “Rovinj Photodays 2018.”

U Muzeju za umjetnost i obrt održano je otvorenje izložbe finalista ovogodišnjeg međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays,  te samostalne izložbe prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prix-a Domagoja Burilovića, pobjednika u kategoriji Umjetničkog koncepta, a ostaje otvorena sve do 18. studenog.   

 

„Časopis Livingstone je oduvijek njegovao kvalitetnu fotografiju pa sam prije dvanaest godina dao prijedlog gradu Rovinju da bude domaćin i pokrovitelj jednom velikom fotografskom natječaju, koje smo projecirali u ono doba, kao nacionalni festival u okvirima Hrvatske. Bio je to natječaj za najbolju fotografiju, odmah smo koncipirali različite kategorije.Dakle festival nije bio određen tematski s jednom temom, već smo njegovali nekoliko natjecateljskih kategorija. I to je trajalo pet ili šest godina  sa jasnom projekcijom koju sam si odredio , a to je da ćim Hrvatska ući u Europsku uniju da otvorimo natječaj za čitav svijet“ istaknuo je Denis Redić , direktor festivala Rovinj Photodays.

 

 

Na natječaj je pristiglo više od 12 000  fotografija, radove je prijavilo oko 600 autora iz 46 država  ,a  u finalu  se našlo i šest hrvatskih autora : Tea Štokovac osvojila je prvo mjesto u kategoriji Akt/Tijelo, Ivan Buvinić na trećem je mjestu kategorije Arhitektura, Zvonimir Tanocki na drugom mjestu Dokumentarne fotografije, Denis Butorac na drugom mjestu kategorije Moda, dok su u kategoriji Pejzaž Nina Knežević i Brigita Ercegović zauzele drugo i treće mjesto! Među finalistima su i tri su autora iz Slovenije, tri iz Srbije, tri iz Makedonije te po jedan autor iz BiH, Grčke, Italije, Njemačke i Slovačke!

 

“Danas u jedanaestoj godini festivala koji se održao u Rovinju početkom svibnja imamo i naše jesenje izdanje koje se održava u Muzeju za umjetnost i obrt. Održava se zato što smo u našem kulturnom turizmu postigli dvostruki cilj: ovo je sjedište jednog kulturološkog događaja , Rovinj je naj fotografiraniji grad na Mediteranu , ali isto tako taj kulturološki događaj smo povezali s institucijom . To je recept dobrog uspjeha , kada najbolji radovi na festivalu postaju dio fundusa Muzeja za umjetnost i obrt i kada se tim autorima bave kustosi i profesija i to je ono najznačajnije – rezultati “ rekao je Denis Redić , direktor festivala Rovinj Photodays.

 

 

Na izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt izložena je i samostalna izložba prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prix-a Domagoja Burilovića, pobjednika u kategoriji Umjetničkog koncepta.

 

Direktor festivala Rovinj Photodays istaknuo je da„dobitnik Grand Prix-a festivala uvijek ima posebnu nagradu , a to je da ima samostalnu izložbu. Ovoga puta to je Domagoj Burilović, autor iz Vinkovaca, inače profesor likovnog koji se bavi fotografijom, sa svojom izložbom Post Factum.

 

Kustosica izložbe Iva Prosoli ističe kako se Burilovićev Post Factum „bavi onim što je u suvremenom hrvatskom trenutku izuzetno aktualno: ukazuje na rastakanje činjenica, na brisanje i gubitak istine, nakon čega neminovno slijede konstrukcije i mitovi, i naravno – manipulacije. Same fotografije likovno su vrlo uzbudljive, bogatog kolorita, raznolikih tekstura, mjestimice apstraktne.“

 

Izložbu fotografija finalista natječaja Rovinj Photodays i pobjednika natječaja  možete razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt do 18. studenog 2018.godine.