Zaplovite Nevidljivim morem!

Izdavačka kuća Fraktura donosi još jednu pjesničku poslasticu. Urednik Delimir Rešicki zaplovio je morem stihova Tomice Bajasića i kao rezultat toga, ali i Bajasićeva pjesničkog umijeća, nastala je zbirka Nevidljivo more. Kad zbirku napiše pjesnik, prozaik, prevoditelj, crtač i svjetski putnik iza kojeg stoje nagrade, izložbe i brojni proputovani kilometri, možete doista očekivati živopisne i jedinstvene stihove koji će vas uvući u svoju ljepotu.

Zbirka prekrasnom, jednostavnom naslovnicom skriva neobičan, čitak svijet stihova, a njezine tri cjeline dotaknu sva osjetila. U stihovima ćete posjetiti svjetske metropole poput Pariza, Berlina ili Budimpešte, ali posebno mjesto u putničkom srcu pjesnika zauzimaju Portugal i Brazil. Osim pejsažnih motiva, uz animalističke, najčešći su intimni i misaoni motivi pa tako Bajasić pjeva o ljubavi obitelji (pokojnoj majci i bratu Vladimiru, kojem posvećuje pjesmu; a bratovoj obitelji i dio ove zbirke). Propituje on i pjesništvo kao i život modernog doba, ali i snove, život i smrt. Putovanja su dio njegova života pa su tako i avioni i vlakovi našli svoje mjesto u pjesničkim slikama, a osim pjesničkim slikama, zbirka je bogata i divnim ilustracijama koje s autorovim pjesničkim umijećem čine divnu cjelinu. Od radosti do patnje, Bajasić oslikava čitavu paletu osjećaja poigravajući se jezikom i metaforama, vodeći čitatelja na putovanje nevidljivim morem koje se i te kako vidi u stihovima, samo je potrebno uroniti u njih.

Metaforika, osjećaj spokoja i nade, nova mjesta i iskonski osjećaji ono su što pjesništvo Tomice Bajasića izdvaja i čini posebnim, a njegovo Nevidljivo more čini ugodnim za plovidbu, uvijek ukazujući na makar i onaj jedan brod koji odolijeva olujama i plovi. U ovim burnim vremenima, stihovi su put za plovidbu do mirne poetske luke. Svi koji zaplove Nevidljivim morem uvidjet će koliko je autorova poetska luka sigurna.