Oko tri stotine umjetnina kipara Matka Mijića izloženo je u Modernoj galeriji u Zagrebu

U Modernoj galeriji otvorena je retrospektivna izložba hrvatskog kipara Matka Mijića, na kojoj je javnosti prezentirano  stotinjak umjetnikovih objekata, nastalih u posljednjih četrdesetak godina, a u autorskoj je koncepciji povjesničarke umjetnosti Margarite Sveštarov Šimat.

 

„Pa riječ je o retrospektivi kipara Matka Mijića,  o četrdeset godina rada , recimo čak i o radovima prije akademije , crtežima gdje se vide neka mala gnijezda njegove buduće umjetnosti. Izloženo je oko tri stotine umjetnina , artefakata, ansenblaža ,instalacija , velikih kipova , malih kipova , znači od minimalnog do maksimalnog“ rekla je kustosica izložbe Margarita Sveštarov Šimat.

 

Ulaskom u Modernu galeriju prvo ćete vidjeti umjetnikovu instalaciju Stola – koja predstavlja gozbu nejestivih predmeta  simboličnog jezika, a potom slijede objekti, instalacije, asamblaže i ostvarenja u monumentalnoj samostojećoj plastici koja su po sadržaju svojevrsna  posveta ljudima, kulturalnom i mitskom podneblju. Riječ je o sveukupno deset ciklusa .

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

„Mogu vidjeti radove od mojih studenskih dana , a to crteži pa sve do novijih radvova koji se zovu Tragovi. To je jedan ansamblaž fotografije i nekih drugih materijala tako da je to sve skupa jedan presjek mojih četrdeset godina rada“ ističe kipar Matko Milić.

 

Umjetnik je većinom radio s materijalima iz kojih je izvlačio nešto drugo. Čak je i za vrijeme rata kad nije mogao nabaviti broncu , skupljao otpad  od kojih je stvarao radove. Riječ je umjetniku kojem je upravo taj način rada dao epitet alkemičara u umjetnosti. Njegova djela su ispunjena Erosom i duhovitošću.

 

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

„Matko Mijić je u prvom redu pjesnik. On je pjesnik koji ne upotrebljava riječi , ali upotrebljava predmete, izgubljene predmete , zaboravljene predmete,– zahvaljujem i čestitam koji zvuči onako kao što kod pjesnika zvuči sklop riječi. Dakle Mijića se mora klasificirati i u kipare i u pjesnike . Ja ga dugo poznam i dugo se divim njegovom opusu i smatram da njegovi izgublje i i nepotrebni predmeti dobijaju apsolutno okus i vrijednost dragulja“ ističe hrvatska likovna umjetnica Jagoda Buić.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

 

Retropsektivnu izložbu  Matka Mijića možete razgledati u Modernoj galeriji sve do 25.studenog 2018.godine.