Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti po sedmi put otvara vrata građanima

U utorak 6. studenog 2018. po sedmi se put održava Dan otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, manifestacija kojom najviša znanstvena, kulturna i umjetnička institucija u Hrvatskoj građanima približava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu prikupljenu u 157 godina postojanja.

 

Za javnost će biti otvorena palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te njezinih 35 znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru. Osim obilaska Akademijinih prostora, za posjetitelje su predviđena i brojna predavanja, prezentacije, izložbe, promocije, radionice, koncerti i projekcije filmova.

 

Dan otvorenih vrata svečano će se otvoriti u sjedištu Hrvatske akademije, u njenoj palači na Trgu Nikole Šubića Zrinskog govorom predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića i koncertom Oresta Shourgota na Guarnerijevoj violini King u pratnji Domagoja Gušćića na klaviru.

 

U atriju palače građani će moći svaka dva sata razgledati najvrjedniji eksponat koji se čuva u HAZU – Bašćansku ploču, kao i repliku Škrinje svetog Šimuna, o kojima će govoriti akademik Josip Bratulić. Bit će postavljena i izložba HAZU kroz fotografije.

 

U palači HAZU predviđena su i zanimljiva predavanja i radionice. Akademik Zvonko Kusić u svom će predavanju prezentirati rad HAZU od 2011. do 2018., akademik Stanko Popović održat će predavanje o svijetu atoma, a akademik Vladimir Paar predavanje pod naslovom Zagrebačko bioinformatičko otkriće genomske supersimetrije. Prof. dr. sc. Mario Šlaus održat će predavanje na temu Migrantske krize u prošlosti – dolazak Hrvata, a znanstvenice iz Antropološkog centra HAZU održat će radionicu za studente i srednjoškolce pod nazivom Bolesti starih Hrvata. Predavanje o hrvatskom matematičaru i fizičaru Marinu Getaldiću povodom 450. godišnjice rođenja održat će dr. sc. Marijana Borić, a radionicu Alkemija – potraga za drevnim znanjima u Hrvatskoj i svijetu, uz projekciju kratkih filmova o alkemiji, vodi prof. dr. sc. Snježana Paušek Baždar.

 

U palači HAZU po prvi put će se moći probati rimski specijaliteti. Dr. sc. Tino Leleković vodit će radionicu posvećenu jelu i piću u Rimskom carstvu. Kroz slikovni i filmski materijal bit će predstavljena rimska kuhinja i običaji vezani uz načine prehrane u rimskom razdoblju, uz korištenje stvarnih arheoloških nalaza – posuda i kuharske opreme, a bit će ponuđena na kušanje i pojedina jela uz objašnjenja o načinu spravljanja. Dr. sc. Ljubica Perinić održat će predavanje na temu Rimski bog silvan kod antičkih pisaca i u arheologiji. bit će predstavljena i knjiga roman funerary monuments of south-western pannonia in their material, social and religious context.

 

Od zanimljivosti iz interijera palače HAZU treba izdvojiti sobu koja je pripadala utemeljitelju Akademije biskupu Josipu Jurju Strossmayeru gdje se čuvaju neke od njegovih osobnih stvari, a zanimljiva je i Akademijina spomen-knjiga u koju su se upisali mnogi istaknuti Akademijini gosti, među kojima i britanska kraljica Elizabeta II., švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvija, danski princ Henrik, te nobelovci Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog i Linus Pauling. Moći će se razgledati i komadić kamena s Mjeseca koji su 1972. Akademiji darovali američki astronauti iz misije Apollo 15.

 

U Strossmayerovoj galeriji starih majstora na drugom katu palače HAZU građani će osim stalnog postava moći razgledati i izložbu Istraživanje podrijetla umjetnina u hrvatskoj – odabrani primjeri koja je fokusirana na teme provenijencije, razvlašćivanja i translokacija umjetničkih predmeta.

 

U Knjižnici Akademije moći će se razgledati Memorijalna soba nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga uz stručno vodstvo Prelogovog učenika akademika Mladena Žinića. Priređene su i izložbe o projektu Čigra koji se bavi istraživanjem ove vrste ptica, uz popratno predavanje, te Slovo iskona na kojoj će biti radovi učenika glagoljaša. Predavanje povodom nadolazeće 150. obljetnice Mendeljejevljevog otkrića periodnog sustava elemenata održat će Vanja Flegar, a predavanje Hrvatski ex libris akademik Josip Bratulić.

 

 

U Knjižnici će se održati i predavanja o optičkom prepoznavanju strojopisnih tekstova te radionica Upoznajmo digitalnu zbirku HAZU. Zavod za lingvistička istraživanja HAZU održat će u Knjižnici radionice o hrvatskim narječjima, o sastavljanju rječnika, o povijesnim i suvremenim dijalektima u nastavi hrvatskog jezika te o karlovačkim govorima.

 

U Knjižnici će se održati i predstavljanje knjige Tvoj dovijeka – pisma Andrije Štampara Desanki Ristović 1924.- 1941. Bit će predstavljen i projekt izrade scenarija stalnog postava Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

 

U Arhivu HAZU moći će se razgledati izložba o Dragutinu Lermanu, začetniku hrvatske afrikanistike, povodom stote godišnjice smrti.

 

 

Izvor:Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti