Više od tri stotine izlagača na “41.Interliberu”

Na radost svih ljubitelja knjige na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 41.Interliber  – najveća i najpoznatija  književna manifestacija u Hrvatskoj koja se održavava sve do 18. studenog.

 

Nacionalna platforma za poticanje čitanja i znanja Interliber predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koji okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare, a ovu najveću književnu manifestaciju koja se održavava na Zagrebačkom velesajmu sve do 18. studenog,otvorio je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

 

„Praznik knjige, besplatan ulaz i besplatan parking i ja mislim da će između 150.000-200.000 ljubitelja knjige iz Zagreba i okolice pohoditi Zagrebački velesajam. Jedan putopisac je rekao da na televiziji sve vidite , na radiju sve čujete , a u knjigama sve piše i s tom porukom otvorio sam 41.Interliber“  rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (365 RIS).

 

Čast da otvori “41.Interliber” pripala je gradonačelniku -zagreba Milanu Bandiću / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Gradonačelnik se pritom kratko osvrnuo i na svog najdražeg hrvatskog književnika.

 

„To je bez premca Tin Ujević. Na A.B. Šimiću sam diplomirao na Preobraženjima, ali Tin Ujević je najveći“ ističe gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (365 RIS).

 

Ove godine posjetiteljima u paviljonima pet i šest izlaže više od tri stotine izlagača iz trinaest  zemalja, koji  će na svojim štandovima održavati predstavljanje novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženje i razgovore s književnicima, razne  čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada i slično.

 

„Mi ćemo na velesajmu od danas pa sve do nedjelje unutar dva paviljona 5 i 6 , na šesnaest tisuća četvornih metara izložbenog prostora predstaviti preko tri stotine izlagača ljubiteljima književnosti“  rekla je Dina Tomšić , direktorica Zagrebačkog velesajma.

 

„Ovo je najpotpuniji Interliber do sada , drugim riječima paviljoni 5 i 6 su puni, odvija se nikad više programa za sve uzraste i za sve interese. Ima puno međunarodnih izlagača i možemo reći da je Interliber krenuo uzlaznom putanjom“ ističe  Mišo Nejašmić , predsjednik zajednice nakladnika i knjižara u HGK.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Svakako jedan od štandova koji će privući najviše pažnje je onaj nakladniče kuće Mozaik knjiga , čiji su autori na samom vrhu  najposuđivanjih autora za 2016.godinu. A evo što posjetitelje očekuje na njihovom štandu.

 

„Osim novih naslova koje objavljujemo svake godine za Interliber i u većem broju nego inače, jer su to knjige za koje se očekuje da će vrhunac prodaje doživjeti za Božić . Na Interliberu ćemo gotovo svakodnevno imati potpisivanja najpopularnijih dječjih knjiga i pisaca za odrasle poput Sanje Polak , Sanje Pilić , Pavla Pavličića i Mire Gavrana,  tako da pozivam sve da dođu i pogledaju raspored kad je tko od njihovih omiljenih pisaca na redu“  rekao je Zoran Maljković , glavni urednik Nakladničke kuće Mozaik knjiga.

 

Najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i ove godine ima Kulturno zabavni prateći program  na kojem će ugostiti i inozemne pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene, a posebno bi mogao biti i zanimljiv i međunarodni izložbeni prostor Ruske Federacije, koja  na Interliberu prezentira široku paletu moderne ruske književnosti – od poezije do povijesnih djela i prijevoda.