Dodjeljene su “26.Nagrade Hrvatskog glumišta”

Dvadeset i šestu godinu zaredom u  Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu  održana je svečanost dodjele Nagrade hrvatskog glumištaHrvatski Oscari su dodjeljeniu svim kategorijama (drama, opereta/mjuzikl, ples), a svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

 

“ Ja vam mogu reći da sam jako ponosna da ove godine po 26.put slavimo hrvatskog Oscara i to je na neki način dan kazališne državnosti i to  upravo 24.studenog , zbog toga što je davne 1860. godine Vilim Lesić na nagovor Dimitrija Demetra izrekao rečenicu Na sceni HNK u Zagrebu sa ove scene govori se samo hrvatski i tako je bilo u cijeloj Hrvatskoj “ rekla je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović.

 

Nagrada za izniman dobrinos kazališnoj umjetnosti , dodjelila se Zvonimiru Mihanoviću. Potom Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanjeDrama –glumcu Mustafi Nadareviću , te Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje – Opera – soperanistici Blaženki Milić.

 

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje – “Opera” dodjeljena je soperanistici Blaženki Milić / Fotografija: screenshot: HRT2

 

DRAMA

 

Nagrada za najbolju dramsku predstavu u cjelini dodjeljena je predstavi Orestija u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

 

Nagrada za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje dodjeljena je  Igoru Vuku Torbici za režiju predstave Tit Andronik.  Williama Shakespearea i produkciji ZeKaeM-a.

 

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljena  je Zrinki Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi Tko pjeva zlo ne misli V. Majera – K. Golika – R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji HNK u Zagrebu.

 

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljena je Draženu Čučeku za ulogu Njega u predstavi Opet on Timura Vermesa u režiji Marka Jurage i produkciji Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija.

 

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljena je Ivani Boban za ulogu Tete Mine u predstavi Tko pjeva zlo ne misli u produkciji HNK-a u Zagrebu, dok je za Nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu dodjeljena Domagoju Mrkonjiću za ulogu Lonke u predstavi Osječki long, long play u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku za Osječko ljeto kulture.

 

Nagrada za najbolju lutkarsku predstava ili predstavu za djecu i mlade dodjeljena je predstavi Nikomu pravo u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

 

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju nagradu je dobio Ozren Prohić za tekst Pjerin Marina Držića  izveden u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

 

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju nagrađena je Irena Kraljić u dramskoj predstavi Snježna kraljica u produkciji Gradskog kazalište Trešnja , te u predstavi U potrazi za slovom “R” u produkciji Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac.

 

Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljena je Mladenu Radovnikoviću za dramsku predstavu Orestija u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.

 

OPERETA/MJUZIKL

 

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljena je mjuziklu “Byron” / Fotografija: www.facebook.com/darko.domitrovic

 

Nagrada  za promicanje opere, operete i mjuzikla dodjeljena je intendantu osječkoga HNK-a Božidaru Šnajderu.

 

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljena  je mjuziklu Byron Darka Domitrovića i Mire Gavrana u izvedbi Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija.

 

Nagrada za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje dodjeljena je Nini Kleflin za režiju mjuzikla Čarobnjak iz Oza u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Šibeniku.

 

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Hani Hegedušić za ulogu Cathy u mjuziklu Prošlih pet godina u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu.

 

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljena je Boži Juriću Pešiću za ulogu Mirka u mjuziklu Mala Floramye u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.

PLES

 

Nagrada za najbolju plesnu predstavu u cijelini dodjeljena je predstavi Tamo vani i ovdje unutra u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad,  u suradnji s Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD, Zagreb.

 

Nagrada za najbolje koreografsko ostvarenje u plesnoj umjetnosti dodjeljena je Matiji Ferlinu za koreografiju u plesnoj predstavi Staging a Play: Tartuffe u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkoga kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta, Pula.

 

Nagrada za najbolju žensku plesnu ulogu dodjeljena je Sonji Pregrad za ostvarenje u predstavi Tamo vani i ovdje unutra u izvedbi Ane Kreitmeyer i u suradnji sa Festivalom Perforacije, Zagreb iTeatrom &TD, Zagreb.

 

Nagrada za najbolju mušku plesnu ulogu dodjeljena je Darku Japelju za ostvarenje u predstavi Staging a Play: Tartuffe u produkciji i izvedbi Zagrebačkoga plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta Pula.

 

Najvažnija nagrada za umjetnička ostvarenja koju dodjeljuje struka Nagrada hrvatskog glumišta utemeljena je 1992. godine , a do sada najuspješnija dobitnica sa čak šest Nagrada je glumica Doris Šarić – Kukuljica.