“4. Let s Gavranom” održavat će se 27. i 28. studenog Novoj Gradiški

U Novoj Gradiški će se četvrtu godinu zaredom 27. i 28. studenog održavati književno- kazališni festival Let s Gavranom , posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu.

 

Let s Gavranom počnje u četvrtak u 18:30 sati u Učilištu Relković otvorenjem izložbe Gavran u letu autorice kustosice Danijele Juranović na kojoj će biti izložena djela hrvatskih umjetnika ilustratora i karikutarista: Nike Baruna i Nikole  Plečka,  akad. slikara Mihovila Dorotića, mag.educ.art  Jelene Kovre,   akad. slikarice Vesne  Šantak,  akad. slikara Tomislava Šilipetra te  akad. slikarice  Ivane Barišić Tomšić, kao i građa iz fundusa  Zavičajne  zbirke  GKNG.

 

Fotografija: Teatar Gavran,Zagreb 2018.

 

Potom slijedi  i svečano otvorenje manifestacije, kazališnom predstavom Sve o ženama koja je ujedno i najizvođeniji  Gavranov kazališni tekst, a  govori o suvremenim ženama u kojoj se humor i emocije na neobičan način isprepleću kroz pet različitih priča, uz pomoć atraktivnih glumačkih transformacija Lane Gojak, Kristine Krepela, Mirele Videk-Hranjec/Katarine Arbanas, a rezultat je neodoljiva kazališna čarolija.

 

Fotografija: Teatar Gavran,Zagreb 2018.

 

Već sljedećeg dana u Učilištu Relković u 10:30 sati održat će se izvedba lutkarskog igrokaza  Doktor od  životinjica koja je ujedno i prva predstava Dječje scene Teatra Gavran. U interaktivnoj i blago edukativnoj igri mali gledatelji će i sami naučiti ponešto o ponašanju u liječničkoj ordinaciji i savladavanju nepotrebnih strahova, te ispravnom odnosu prema prijateljima. Redatelj i kreator lutaka je Jakov Gavran, magistar glume i lutkarstva . Glume: Luka Bjelica i Jakov Gavran, a glazbu i stihove potpisuje Hana Huljić, magistra glazbene teorije i kompozicije.

 

Sat vremena kasnije, u učionici Mire Gavrana u Gimnaziji Nova Gradiška održat će se predstavljanje Male knjige kratkih priča  učenika Gimnazije Nova Gradiška, te Svečana dodjela priznanja za  literarne  eseje  na temu Let s Gavranom 2018. za učenike i voditelje  srednjih  škola Brodsko-posavske županije uz  susret s autorom.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Kraj književno- kazališnog festivala rezerviran je za predstavljanje  Odabranih komedija Mire Gavrana  u izdanju Matice hrvatske koje će se održati u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška u 18:00 sati. Predstavljači su Prof. dr.sc. Sanja Nikčević, teatrologinja i autorica pogovora,  književnik Miro Gavran i  prof. Biljana Dakić, a ulomke iz drama interpretirat će  glumica  Mladena Gavran.