Poletite s Bakrenim sovama!

Sto knjiga (brojkom: 100). Napisati sto knjiga, zadržati pažnju čitatelja (o čemu svjedoči statistika posudbi u knjižnicama, ali i broj posjetitelja na promocija i susretima), uživati ugled struke, imati zavidan akademski staž i uz sve to sačuvati skromnost i smirenost zvuči kao nemoguća misija. No, upravo je to uspjelo akademiku, književniku i znanstveniku Pavlu Pavličiću čiju je stotu knjigu, roman Bakrene sove uredio Zoran Maljković, a izdala nakladnička kuća Mozaik knjiga.

Nakon kriminalističkih romana, zavrzlama i misterija kojima se oni bave, Pavličić se u stotoj knjizi vraća spisateljskim korijenima, onome što ga je proslavilo, a to je fantastika. Matematički izračun, odnosno pokušaji izračunavanja budućih događaja okosnica su priče koja će čitatelje držati prikovanima za stranice. Osim priče, napetom ugođaju pridonose i poznate zagrebačke ulice i zgrade, za koje se nikad ne zna kakve tajne kriju. Misteriozan uvod, veo tajnosti, mnogobrojne povezanosti i bitni detalji dio su Pavličićevog kriminalističkog spisateljskog opusa koje uspješno isprepliće sa začudnim elementima, neobičnim događajima i njihovim još neobičnijim uzrocima i pomalo osebujnim likovima, koji zasigurno pripadaju fantastičarskom dijelu opusa. Uz sve to, autor majstorski isprepliće obiteljske veze, panorame Zagreba i ljubavne motive stvarajući djelo za sve generacije i spajajući elemente nekoliko žanrova u jedinstvenu cjelinu, zbog čega je i sam autor jedinstven pisac. Isprepliću se život i pisanje; prošlost, sadašnjost i budućnost, ali i doza optimizma zbog kojega je ovaj roman još bogatiji, budući da se u vrijeme tehnologizacije počesto zaboravlja na ljubav, znatiželju i povjerenje. Upravo su te emocije utkane u rečenice pa je stoga let s Bakrenim sovama ugodno čitateljsko iskustvo.

Unatoč troznamenkastoj brojci djela iza njega, Pavlu Pavličiću nadahnuća i ideja ne manjka, a problemi kojih se dotiče nikada neće prestati biti zanimljivi i aktualni. Da bi ste saznali o kojima se radi i s kojim ćete se likovima sresti, poletite s Bakrenim sovama!