U Muzičkoj akademiji održala se izvaredna i izborna Skupština HGZ-a!

Hrvatski glazbeni zavod društvo je prijatelja glazbe i glazbenika amatera, čiji je cilj njegovanje, unapređivanje i širenje glazbene umjetnosti, osobito hrvatske. No ovih dana došlo je do izvanredne i izborne Skupštine Hrvatskog Glazbenog Zavoda zbog razriješenja predsjednika g. Nike Đurića koji obezvrijeđuje i blokira rad Ravnateljstva, Nadzornog odbora i Časnog suda.

 

„Pa splet okolnosti u kojima je jedan od članova ravnateljstva kojeg smo izabrali u ožujku za predsjednika zapravo došao sa idejom koja je apsolutno neprihvatljiva za ideju o glazbenom zavodu, za njegovu povijest , kulturu i tradiciju i sve ono što on predstavlja u hrvatskom društvu , u gradu Zagrebu i za sve one koji su proizašli iz toga u proteklih 200 godina , pa sve do dana danas.

Dakle, on je kao predsjednik pokušao naći riješenje u spasu Hrvatskog glazbenog zavoda na način da ga proda i da od njega napravi hotel ili nešto drugo i mi smo se tome odmah suprostavili , te od lipnja postoji prijepor koji je doveo do toga da  sad imamo izvanrednu i izbornu skupštinu u Muzičkoj akademiji“ rekao je Mladen Janjanjin, razriješeni podpredsjednik HGZ-a.

 

Uzurpacija vlasti g. Đurića i zabrane ulaska u prostore Hrvatskog glazbenog zavoda, ignoriranje i zloupotrebljavanje  Statuta  , ne prihvaćanje novih članova u Udrugu, te u konačnici ne sazivanje Skupštine ni nakon opomene Nadzornog odbora, samo su neki od razloga za razriješenje g. Đurića koji je odbio te stvari izvršiti.

 

„Gospodin Đurić je napravio nešto što nije napravljeno niti zabilježeno u povijesti Hrvatske glazbene kulture , a to je da je zaključao vrata HGZ-a kada je ravnateljstvo htjelo održati konferenciju za medije da najavi ovu izbornu Skupštinu.

Ostavio je gospođe i gospodu od 80+ godina koji su stari na cesti i onemogučio ulaz i pozvao zaštitare“ ističe Mladen Janjanjin, razriješeni podpredsjednik HGZ-a.

 

Da se izvanredna skupština nije održala Hrvatski glazbeni zavod bi otišao u Stečaj, a sudeći prema odazivu na skupštinu, ovog društva ljubitelja glazbe , među članovima su ljudi koji imaju bolju viziju za budućnost.

 

„Pa ciljevi su sigurno za HGZ da se nakon odlaska Muziče akademije koja je bila vrlo dobar  podstanar i financijski je HGZ imao riješeno pitanje da se na neki način nađe riješenje u partnerstvu sa Ministarstvom kulture , sa gradom Zagrebom, sa Europskim fondovima , koji će omogučiti investiciju da se prije svega zgrada obnovi , a i da se sam Glazbeni zavod sadržajno ispuni onakvov vrstom sadržaja kakva pripada HGZ-u i njegovoj kulturi i tradiciji“ , ističe Mladen Janjanjin, razriješeni podpredsjednik HGZ-a.

 

O veličini HGZ-a govore i bivši  počasni članovi društva, te istaknute osobe iz hrvatskoga javnog života: Ljudevit Gaj, Janko Drašković, biskup Josip Juraj Strossmayer, glazbenici Ferdo Livadić, Ivan Padovec, Ivan Zajc, Franjo Kuhač, Milka Trnina i drugi.

 

Stoga je gotovo teško povjerovati da se ova nekada tako  cijenjena Udruga našla u ovakvoj situaciji i da se dan danas bore za vlastiti prostor ,kao i još neka druga kulturna društva.