Dječak, profesorica i priča puna pouka

Nakladnička kuća Mozaik knjiga i urednik Zoran Maljković doista imaju plodno razdoblje iza sebe pa su tako predstavili nove naslove, ali i nova izdanja onih dobro poznatih koji već krase mnoge police. Svoje osmo izdanje doživio je  ove godine i roman Mire Gavrana Profesorica iz snova, prvi puta izdan 2006. godine. Djelo je to za mlade čitatelje koje ne prestaje biti aktualno i popularno. U svojim romanima za mlade, Gavran zadržava jednostavan stil, ostaje vjeran blagom humoru, realističnosti i nenametljivo poučnim situacijama.

U Profesorici iz snova upoznajemo četrnaestogodišnjaka koji se, suočen s preseljenjem (Gavran rado još jednom spominje grad vlastitoga djetinjstva, Novu Gradišku) odjednom nalazi u novoj okolini i novim situacijama. Osim što mu je sve novo, pratimo i njegove osobne zavrzlame uzrokovane pubertetom, odnose s bratom, njegove odnose s mamom i tatom te odnos njih dvoje međusobno… Pratimo život jedne obitelji, sa svim njegovim lijepim, ali i kompliciranim događanjima. Ivo ima i prijatelje, čije priče također pratimo, a koje služe nenametljivom prikazu problemskih situacija koje se onda rješavaju na sreću i zadovoljstvo sudionika. Tu je i djevojčica Eva, nezaobilazan lik. Osim Eve, pažnju mladog Ive posve će zaokupiti profesorica geografije kojoj će se on nastojati svidjeti na sve načine, makar to značilo i čitanje ozbiljnih književnih djela. Pri tome će Ivo imati svesrdnu pomoć profesora hrvatskog jezika koji neće znati da zapravo nenamjerno sudjeluje u internetskoj prepisci profesorice i učenika. Nakon brojnih zavrzlama, sve će prave ljubavi pronaći svoj put, svi će problemi biti riješeni, a Ivo će početi živjeti punim plućima.

Miro Gavran i ovim je romanom pokazao da je doista pisac za sve dobne skupine, da su problemi kojih se dotiče životni, uobičajeni i posve premostivi uz slogu, razgovor, iskrenost i obitelj. Kad bi postojala sintagma pisac iz snova, mislim da je poprilično jasno čije bi ju ime odlično nadopunilo, o čemu svjedoče brojne nagrade, izdanja, ali i još brojnija čitateljska publika.