Posjetitelje 33.”Gavellinih večeri” očekuju ishodišta dramske literature pa sve do najsuvremenijih djela

U Gradskom dramskom kazalištu Gavella  otvorene su  33. Gavelline večeri, Festival koji  posjetiteljima donosi čak  dvanaest ponajboljih kazališnih ostvarenja iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra, Pečuha i Zagreba.

 

Gavelline večeri su prije bile veliki Festival budući da su imali veliki budžet. Dakle to je bila revija predstava i na neki način se ovim izborom sa ovih jedanaest predstava približavaju tome značaju. Ne samo po kvantiteti već i po kvaliteti predstava. Imamo unutar predstava i jedan mini Shakespeare festival i jedan Georg Buchner festival. Znači od ishodišta dramske literature do najsuvremenijih djela kao što su Ciganin, ali najljepši“ rekao je  predsjednik programskog vijeća 33. Gavellinih večeri Boris Svrtan.

 

Osim kazališnih sadržaja, praćenih okruglim stolovima i druženjima s glumcima koje će moderirati dramaturginja i teatrologinja Mira Muhoberac, posjetitelji će vidjeti ukupno dvanaest predstava, od čega jedanaest u konkurenciji.

 

„Okrugli stolovi se održavaju već četvrtu godinu na Gavellinim večerima. Vodim ih skupa s jednim domačinom ili domačicom iz GDK Gavella i na tim okruglim stolovima sudjeluju publika i glumci, redatelji i drugi suradnici na predstavi. Oni su zapravo u velikoj tradiciji hrvatskog glumišta, kad se nakon predstava razgovara kao u Slovenskim kazalištima, o dosezima u glumačkoj umjetnosti i o odnosu između teksta i predstave i o radu na samoj predstavi“ ističe teatrologinja Mira Muhoberac.

 

Glumac Ozren Grabarić / Fotografija: www.gavella.hr

 

Uz još ukupno dva  Shakepsearova komada Tit Andronik u izvedbi ZKM-a i Kroćenje goropadnice u izvedbi HNK iz Splita ,među odabranim predstavama našao se i nagrađivani Shakespeareov komad izuzetne snage i političnosti, priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom Kralj Rikard III.

 

 „To je treći Shakespeare na Gavellinim večerima što pokazuje da je Shakespeare jedan vrlo aktualan pisac i da je on za sva vremena. Ja mislim da i mi glumci, ali i redatelji u tome pronalazimo odraz današnjeg vremena tako da smo se Rikardom III bavili upravo na način da poštujemo Shakespearov jezik ali i tekst“ rekao je glumac  Ozren Grabarić.

 

33.Gavelline večeri završavaju 14. prosinca dodjelom nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu, najbolju režiju, te najbolju predstavu.