Remek djela i novo otkrivene slike Vladimira Becića izložene u Galeriji Klovićevi dvori

Novo otkrivena djela, ali i arhivska građa Vladimira Becića  posjetitelje očekuje u  sklopu retrospektivne izložbe spomenutog slikara u Galeriji Klovićevi dvori. Autori  izložbe su jedan od najvećih stručnjaka za hrvatsku modernu profesor doktor znanosti Zvonimir Maković i kustosica Iva Sudec Andreis.

 

„Pa ova izložba je došla kao šlag na tortu za 2018.godinu. Ja ću Vas podsjetiti da smo ove godine imali veliku izložbu Vlahe Bukovca , pa Katarine Velike, imali smo i Vaska Lipovca, izložbu Beč – Zagreb u Belvedereu , Nevenku Arbanas i mnoge druge. A Becić kao jedan od velikana hrvatske moderne je sigurno ta trešnja na šlagu. Nadamo se da će naša publika prepoznati taj naš trud i da će doći pogledati Becića“ ističe  ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

 

„Izložba se intenzivno priprema nekoliko mjeseci , a naravno ona istraživanja koja prethode su počela prije nekoliko godina sa strane  profesora doktora Zvonimira Makovića, autora izložbe koji je zapravo osmislio ovaj koncept , a onda smo zajednički krenuli u potragu za djelima i mogu reći da više od stotinu i pedeset slika je obuhvaćeno ovom retrospektivnom izložbom koje su došli  zaista iz cijele Hrvatske , pa i susjednih zemalja , Bosne i Hercegovine , Srbije i mnogih drugih.Dakle iz mnogih institucija , galerija i muzejskih zbirki , ali isto tako i  naših privatnih posuđivača “ rekla je Iva Sudec Andreis , kustosica izložbe.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Iako Becićevu izložbu publika nije vidjela punih trideset i pet godina , a u međuvrmenu se pojavilo dosta njegovih nikad prikazanih djela , bilo je  dosta teško okupiti toliko slika iz opusa Vladimira Becića na jednom mjestu.

 

„Izložbu prati jedan kronološki slijed tako da možemo Becića upoznati kroz njegov pedesetogodišnji opus i djelovanje. Znači od početka njegovog formativnog djelovanja na Minhenskoj akademiji i početkom 20.stoljeća kada se školuje na spomenutoj akademiji, znači od tih prvih djela , preko ratnoga perioda kada kao dobrovoljac u vojsci postaje ratni reporter i surađuje kao dopisnik za pariški poznati časopis Ilustracion .Zatim kroz vrlo bogat period dvadesetih godina gdje su nastajala njegova najveća remek djela , pa tridesete godine i evo taj zadnji period  do kraja četrdesetih kada je već oslabljen bolešću , mrenom koja ga je zadesila , kada je ostvario svoja posljednja djela“ rekla je Iva Sudec Andreis , kustosica izložbe.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

A slika koja bi svakako mogla privući i najveći interes publike je nikad izložena slika Sestra i braća nastala 1920.godine ,koja je i na plakatu i katalogu izložbu , a prikazuje Becićevu suprugu Ljubu i njezina dva brata . Kada je slika nastala prodana je i izložena u Švicarskoj  i nakon toga joj se gubi svaki trag. Prije nekoliko godina se pojavila na aukciji i hrvatski kolekcionar ju je prepoznao i kupio , tako da se slika vratila kući , ali nažalost nitko od njegove obitelji ju nije vidio.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

 

Kronološki slijed mrtve prirode , obiteljskih portreta , aktova ali i rata neće vas ostaviti ravnodušnima . Becićevo stvaralaštvo publika diljem Europe već je odavno prigrlila, a njegovo slikarstvo doseglo je razinu vrijednu antologiziranja.