Neka sazna svatko tko je zebra Zlatko!

Nadam se da mi nećete zamjeriti ako vam ovaj ponedjeljak ne predložim za čitanje hrvatskog autora. Umjesto toga, voljela bih vam ukazati koliko važnu ulogu književnost može imati u osvješćivanju problema i upoznavanju nečega ili nekoga neobičnog ili drugačijeg.

Danas vam predstavljam posebnu slikovnicu koja na hrvatskom jeziku nosi naslov Zlatkov dan za igru, a koju je osmislio i oslikao poznati ilustrator Charles Santoso kako bi i najmlađima, ali i onim starijima, približio spinalnu mišićnu atrofiju, bolest od koje obolijevaju i mladi i stari. Slikovnicu donosi poduzeće Biogen te organizacije i stručnjaci koji se bave spinalnom mišićnom atrofijom. Nasljedna je to, progresivna bolest od koje strada kralježnička moždina, što za posljedicu ima propadanje mišića. Nužno je stoga informirati se, jer ova bolest individualna je za svakog oboljelog.

Upravo je informiranju i podizanju svijesti namijenjena ova slikovnica u kojoj upoznajemo zebru Zlatka oboljelog od SMA. On sa svojom obitelji čini normalne svakodnevne stvari, ali je i lijepo opisano po čemu je njegova svakodnevica (i zašto) drugačija te koliko je on odlučan i hrabar. Sama bolest predstavljena je dijalogom, Zlatko odgovara na pitanja znatiželjnih vršnjaka, ali im i objašnjava važnost pravilne zdravstvene skrbi i tko je to zapravo njegov tim, kao i činjenicu da je SMA različita kod svakog od oboljelih. Jednostavnom problemskom situacijom pokazano je kako kognitivne sposobnosti kod oboljelih nisu smanjene, te im je upravo mozak najveći saveznik u borbi da svladaju prepreke koje im stvara bolest. Na kraju slikovnice, nakon snažne poruke, čitatelji će pronaći mali rječnik pojmova vezanih uz SMA te će tako dobiti jednostavan, ali potpun uvid u bolest.

Slikovnica će biti podijeljena u svim zagrebačkim vrtićima kako bi najmlađi bili informirani od najranijih dana i kako bi upoznali Zlatka i njegovu okolinu na vedrim i bogatim ilustracijama. Slikovnicu je „premijerno“ pročitao naš nogometni izbornik Zlatko Dalić, a to će nastaviti činiti i brojni promotori i sudionici ove hvalevrijedne akcije. Ova slikovnica je dokaz kako književnost doista može mijenjati pogled na svijet, a zebra Zlatko je dokaz kako prepreke uz hrabrost i dobru volju ne postoje!