Obitelj i udomiteljstvo djece su teme ovogodišnjeg “Muzeja realnosti”

U Tunelu Grič otvoreno  je četvrto izdanje UNICEF-ova Muzeja realnosti. Zagreb je tako postao bogatiji za još jedan  prolaz kroz stvarnost djetinjstva koji posjetitelji mogu razgledati sve  do 11. prosinca .

 

Unicefov Muzej realnosti već je dobro poznat zagrebačkoj publici, naročito posjetiteljima koji su spremni pomoći onima kojima je to najpotrebnije. A ove godine realnu sliku onih kojima je pomoć uistinu potrebna mogu razgledati u Tunelu Grič.

 

„Ove godine Muzej ima naslov Naj vrijednija stvar na svijetu nije stvar , a pri tome u fokusu su teme obitelj i udomiteljstvo djece.Ovo je dio Nacionalne kampanje Svako dijete treba obitelj.Donosimo priče djece iz cijelog svijeta , ali i iz Hrvatske i pri tome se fokusiramo na različite obiteljske priče“ rekao je Marin Ilej iz odjel komunikacija u Unicef-u.

 

Obiteljska  stvarnost  života djece u Hrvatskoj i svijetu, ali i živi eksponati i instalacije približit će posjetiteljima  različite doživljaje života djece, a oni koji razmišljaju o udomiteljstvu , sve informacije će moći pronaći u Dnevnom boravku.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

„U prvom djelu tunela bliže Mesničkoj, imamo virtualnu stvarnost , kao i svake godine donesemo jedan film . Onaj film se bavi o obitelji u Banglađešu i to nije udomiteljska priča , ali je itekako interesanstna obiteljska priča iz perspektive jednog dječaka ali i djevojčice . Također imamo i obiteljsku radijsku emisiju koju su radila djeca iz Osnovne škole Marije Jurić Zagorke koja priča o puno različitih obitelji u Hrvatskoj , a ono gdje mi pozivamo ljude da se ukljuće i aktiviraju , možeda je kod našeg zadnja eksponata to je 554 lutke ispred jedne kuće“ ističe Marin Ilej iz odjela komunikacija u Unicef-u.

 

U zatvorenom  rukavcu Tunela izložen je  spomenuti  eksponat koji podsjeća na stvarnost 554 djevojčica i dječaka koji odrastaju u institucijama i još uvijek čekaju obitelj. Stoga ako i vi želite upaliti svjetlo i biti dio pozitivne promjene za djecu iz Hrvatske, ali  i cijelog svijeta, možete to učiniti preko Unicefa , a kako , možete saznati u Tunelu Grič sve do 11.prosinca.