Dodjelom nagrada zatvorene su 33. “Gavelline večeri”

Iza dva intenzivna kazališna tjedna, tijekom kojih je publika vidjela jedanaest predstava u konkurenciji za nagrade, odabrani su dobitnici nagrada za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu ovogodišnjeg Festivala 33.Gavelline večeri.

 

Predstave je pogledalo prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Branka Cvitković, glumica, nacionalna prvakinja; Marina Pejnović, kazališna redateljica; i Dino Pešut, pisac i dramaturg.

 

Najbolja ženska uloga – Tena Nemet Brankov

U velikoj ansambl predstavi sastavljenoj od niza uzbudljivih priča o ljubavi koja nestaje, koja melje,uništava i ostavlja na pragu ludila, gdje su sve emocije na površini, žive, erotske, uzbudljive, rastvara se svijet talenata i žive glumačke igre. Tena Nemet Brankov živi sve premise predstave Ponovno ujedinjenje dviju Koreja. Ona bez ustezanja iz svoje i krhkosti i  snage u sebi secira život u ljubavi, oko ljubavi pa čak i bez ljubavi. Svaku od tih minijatura pretvara u živu, svježu i emotivno nabijenu glumačku kreaciju. Bez sustezanja, Nemet Brankov se rastvara, propituje rubove ludila i performativnosti, a da pritom s lakoćom ulazi u grupnu suigru. Tena Nemet Brankov je moderna glumica koja plijeni pažnju svježinom i izravnošću svojih umjetničkih odluka. Svaku od rola balansira na oštrici između razoružavajuće krhkosti i samopouzdanja. Ona svoja ludila, svoje tijelo i svoju seksualnost čini svojom, prkosi nametnutom okviru i do samog kraja, bez ostatka se predaje sceni, partneru i publici, ostavljajući iza sebe sirove osjećaje, strahopoštovanje, empatiju i samo pokojeg skandaliziranog gledatelja.

 

Najbolja muška uloga – Rakan Rushaidat

Rakan Rushaidat živi na sceni s toliko bolnom iskrenošću i jednostavnošću da se njegova interpretacija Arona u predstavi Tit Andronik doima gotovo na rubu dokumentarnog. Njegov je Aron duhovit, razoren čovjek u nadi da će preživjeti nanose nekih povijesnih nepravdi, otac poraženih koji postaju zločinci kao nusprodukt nepravednosti svijeta. Njegovu izvedbu odlikuje odabir jednostavnih i minimalističkih glumačkih sredstava. Uloga Arona testament je glumačkog proživljavanja, iskrene glumačke kreacije, gdje se Rushidat i Aron preklapaju posredstvom Shakespearovog teksta. Izvedba Rakana Rushidata dokaz je da kanonska književnost i stih još uvijek mogu biti živi, iskreni, istiniti i bolni. Naravno, Rushidatov Aron okružen je iznimnim ansamblom ZeKaeMa te svoj puni potencijal ostvaruje u suigri s Tamorom Katarine Bistrović Darvaš i Titom Andronikom Sretena Mokrovića.

 

Najbolja režija – Ivan Plazibat

U predstavi Kroćenje goropadnice režija zaista postaje objedinjujući faktor kolektivnog truda. Odlika predstave Kroćenje goropadnice je stapanje elemenata u koherentni svijet, između tragedije i komedije. Režija Goropadnice je kolektivni trud, mjesto gdje se spojio energičan, provokativan, mlad i progresivan ansambl s jednako drskom, osobnom i bolnom adaptacijom Mile Pavićević, a sve pod vodstvom i oblikovanjem Ivana Plazibata. Neko opće mjesto kaže da je najbolja režija ona koja se doima nevidljivom i tako logičnom. Plazibatova režija rastvara i oslobađa kreaciju glumaca, nije hermetična te odiše suvremenošću u odabiru teatarskih sredstava. Lakoća s kojim je integrirao rasturajuću energiju ansambla s dekonstrukcijom Mile Pavičević, utrajavanja fizičkog i izgaranje u kolektivnoj igri, poeziju Williama Shakespeara i Vojka V, najraskošniji je prikaz redateljskog talenta i samouvjerenosti Ivana Plazibata.

 

Najbolja predstava –Kroćenje goropadnice

Na 33. Gavellinim večerima jedna se predstava izdvojila svojom maštom, humorom, oštroumnošću i energijom. Negdje na pola puta između ohlađene njemačke redateljske i scenografske estetike iž dobrano pregrijane glumačke energije sa splitske rive, nastala je ova osebujna predstava. Kroćenje goropadnice hrabro je i drsko čitanje Shakespeara, gdje se žensko ludilo, muška glupost i nasilje izokreću iz svojih ustaljenih odnosa. Muškarce se ismijava, sramoti, oni postaju nerazumni ridikuli, naivni romantici, monstrumi i dakako goropadnici. Sestre Katarina i Bianca postaju punokrvne, hrabre žene u otporu, u pokušaju ostvarivanja prava na svoj život i prava na svoje odluke. Predstava daje uvid u stanje svijeta danas, kritički propituje lokalni kontekst, univerzalna feministička pitanja te bilježi napredak borbe za jednakost.

Kroćenje goropadnice novo je čitanje drame, jedan prijevod u sadašnjost koji nije samo puka aktualizacija predloška, već uspostava suvremenog kazališnog jezika. Iako povremeno skandalozna, predstava upire u svaku od bolnih točaka današnjeg svijeta,  institucionalno nasilje, odnos kapitala i ljubavi te destruktivnost konzervativizma. Isto tako, otvoreno iznosi tezu da su muškarci ti koji su ludi i koje treba krotiti.

 

33.Gavelline večeri zatvorene su izvedbom predstave Povratak Filipa Latinovicza Miroslava Krleže, u režiji Nine Kleflin i izvedbi Hrvatskog kazališta Pečuh.

 

 

Izvor:GDK Gavella