Praizvedba drame “Svaki tvoj rođendan” autora Mire Gavrana održat će se 30.prosinca 2018.godine

Na kraju svake godine Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu  održi i premijeru drame. Ove godine i to po prvi puta  ta čast pripala je književniku Miri Gavranu koji je za tu prigodu napisao dramu pod nazivom Svaki tvoj rođendan.

 

Praizvedba nove drame Mire Gavrana  Svaki tvoj rođendan u režiji Renea Medvešeka održat će se 30. prosinca u središnjoj nacionalnoj kući, a prati život jedne zagrebačke obitelji tijekom šezdeset godina.

 

„Iznimno se veselim ovoj premijeri i vjerujem da će publika na jako lijep način prihvatiti predstavu ponajviše radi odličnih glumaca koji u njoj nastupaju i radi Reneove režije .Ja sam tekst pisao dvije godine  specijalno za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu tako da se premijera događa na onome mjestu gdje je i bilo predviđeno. Cijela umjetnička ekipa koja je radila na predstavi je dala svoj maksimum da ovo bude predstava visoke umjetničke razine” ističe književnik Miro Gavran.

 

Fotografija: Mara Bratoš , Zagreb 2018.

 

Svakih deset godina Zagrepčanin Marijan slavi svoj rođendan, a tom prigodom na rođendanskoj proslavi  okuplja se njegova obitelj. U scenama podijeljenim desetogodišnjim razmakom pratimo Marijanove rođendane i njegovu obitelj od 1957. pa  sve do 2017. godine, kada navršava sedamdeset godina.

 

„Riječ je o praizvedbi jednog velikog teksta za ogroman ansambl zaista jedne ogromne i zahtjevne produkcije i borimo se , premijera se bliži, jako je puno posla, ali vjerujemo u projekt , radujemo se i nadamo se da ćemo na kraju sa zadovoljstvom puhati svjećice“ rekao je redatelj Rene Medvešek.

 

Glumac Luka Dragić tumači glavni ulogu Marijana / Fotografija: Mara Bratoš , Zagreb 2018.

 

„Marijan je u svom djetinjstvu u nekim ključnim trenucima doživio neke neugodne stvari koje su ga recimo obilježile. Ima sigurno nedostatak inicijative u životu , ima nedostatak samopouzdanja i to kroz komad riješava do kraja“ ističe glumac Luka Dragić.

 

Iako se Marijanov život razvija u dobrom smjeru, završio je fakutet i oženio se ,  to se ne može reći  za sve njegove rođake i prijatelje, oni naime,  imaju nesređene obiteljske odnose, a neki i varaju svoje žene s bliskim prijateljicama.

 

 

Kako će se Marijan suočiti sa smrću supruge , te kako će na to reagirati njegovi prijatelji? Hoće li ga uspjeti istrgnuti iz depresije, te mu pronaći novu ljubav , možete provjeriti u HNK u Zagrebu.