Zavirite u djetinjstvo i razgledajte blagdanske čestitke u MUO

Kad se prisjećamo blagdana iz djetinjstva svakako se osim okićenog bora, doživljaja , ali i poklona prisjećamo i čestitki koje su u to vrijeme bile nezaobilazne, a upravo one izložene su u sklopu advenstkog programa Muzeja za umjetnost i obrt na izložbi pod nazivom „Sljedeća će biti bolja…

 

Izložba pod nazivom „Sljedeća će biti bolja… koja je izložena u Muzeju za umjetnost i obrt posvećena je čestitanju i tradicionalnom običaju slanja pisanih čestitki koja nas vraća u djetinjstvo ,  a svojim nazivom nosi poruku bolje budućnosti.

 

„Muzej za umjetnost i obrt već sedam godina priprema posebne projekte za ovo adventsko razdoblje, a ova izložba je na neki način posebna. Naime, okrenuta je jednom starom običaju pisanja čestitki koji je danas nažalost zamjenjeno klikom prsta“ ističe Prof.Miroslav Gašparović , ravnatelj MUO.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Ukupno četiri stotine čestitki od kojih najstarija datira iz 1898. godine, prikazane su kao presjek, od kraja 19. stoljeća, te gotovo do danas i do pojave e-mail čestitki, a  prikazuje kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije.

 

„Uglavnom većina građe dolazi iz Muzeja za umjetnost i obrt , a ostale smo posudili iz Muzeja grada Zagreba. Podjeljene su pet tematskih cijelina, neke se bave sakralnim motivima, neke sa narodnim motivima , tu su i motivi i simboli sreće , zatim motivi s djecom, motiv Nove godine , te motivi iz prirode sa pejzažima i mrtvom prirodom koje se odnose na zimu“ Dunja Nekić, autorica izložbe.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Čestitke svojim sadržajem, izgledom , ali i porukama, nose poruku bolje budućnosti. No osim čestitki, posjetitelji će u MUO  moći uživati i u brojnim drugim rekvizitima , ako i u rekonstrukciji fotografskog ateljea iz prijelaza 19. u 20. stoljeće u kojem će se posjetitelji moći sami fotografirati. Izložbu možete razgledati sve do kraja siječnja 2019.godine.