Prošećite Krajobrazima i iznenadite se!

Kad je netko skladatelj, pijanist i pisac, za očekivati je da će stvarati nešto neobično, pamtljivo i na neki način jedinstveno. Dubravko Detoni traga za novim smislom glazbe, potpuno oslobođenim forme i pravila, o čemu svjedoči i 140 njegovih skladateljskih djela, a sa svojim ansamblom ACEZANTEZ pomiče granice i ostavlja veliki umjetnički trag. Veliki će trag ovaj osebujni umjetnik zasigurno ostaviti i u hrvatskoj književnosti. U svojih dvanaest knjiga (trotomni Atlas života njegovo je najobimnije djelo)  ukoričio je eseje, prozu, glazbene komentare, poeziju i putopise, ali i dnevničke zapise.  

Danas vam predstavljam njegovo najnovije djelo, dnevničke zapise Krajobrazi (Nakon čitanja Andersena) koje je uredio Seid Serdarević, a izdala nakladnička kuća Fraktura. Prvi dio zapisa uz datum i mjesto te redni broj nosi podnaslov Nakon čitanja Andersena, a drugi dio podnaslov Krajobrazi. Zapisi počinju 15. svibnja 2010. u Zagrebu. Ciklus Andersen završava 26. travnja 2015. S 1796. zapisom te tada, uz prijelaz u Dubrovnik kreću Krajobrazi kojima je kraj s 301. zapisom u Dubrovniku 21. veljače 2016. godine.  

U razdoblju od šest godina, Detoni piše svoje misli, neposredno i nesputano, a Zagreb Dubrovnik i Koločep njegova su mjesta. Društvo mu prave, uz Andersena i Mozarta koji su glavni likovi, i F. Chopin, J. S. Bach, Leonardo, V. Woolf … umjetnici koji su na Detonija ostavili trag. Njegov stil je pomalo začudan i osebujan, a autor se poigrava jezikom i njegovim mogućnostima. Čak i kad koristi pomalo grublji jezik, zbog formulacije i motiva on zvuči poetično. Motivi prirode i glazbe ključni su, pa su tako izjednačeni F. Chopin i Mjesec. Posebno je privržen motivu ptica (susrest ćemo kosa, goluba i vranu), ali i motivima svemira, brojki i slova. Ne bježi Detoni ni od lirskih i intimnih motiva koji uz personifikacije i metafore tvore jezično i stilsko bogatstvo izraza.  

Dubravku Detoniju jezik je instrument kojim barata jednako vješto kao i glazbalima i nesumnjivo ostavlja dojam, a ova knjiga simbioza je književnosti, glazbe i mnoštva motiva koji zaista tvore neobičan umjetnički krajobraz.