Praizvedbom drame “Svaki tvoj rođendan” u HNK u Zagrebu Miri Gavranu održana je 352 premijera u karijeri

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je najiščekivanjiva premijera ove godine, riječ je o drami autora Mire Gavrana Svaki tvoj rođendan u režiji Renea Medvešeka.

 

Predstave Mire Gavrana već skoro tri desetljeća gleda ne samo domaća publika već i publika diljem Europe i svijeta, te je bilo samo pitanje vremena kada će biti izvedena  na sceni središnje nacionalne kazališne kuće. Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč i ravnatelj Drame Ivica Buljan odlučili su se u novoj kazališnoj sezoni 2018./2019. predstaviti hrvatskoj publici Gavranov komad , ali htjeli su da to bude predstava koja još nije nigdje viđena, te je Gavran napisao dramu za HNK u Zagrebu.

Iako mu je ovo  352 premijera u životu , 26 premijera ove godine i ukupno 12 premijera ove jeseni , naš najizvođeniji autor Miro Gavran ne skriva oduševljenje sa praizvedbom.

 

„Iznimno sam zadovoljan ovom predstavom jer sam vidio da glumci s radošću žive svoje uloge na sceni , a da publika sebe prepoznaje u scenskoj priči i blagonaklono prihvaća predstavu. Sretan sam i što je na premijeri bio gospodin František Karoch selektor GavranFesta iz Praga i što mu se svidjela predstava, te ju je odlučio pozvati na jubilarni 10.GavranFest u Prag“ ističe književnik Miro Gavran.

 

Publika je ovacijama nagradila autorski tim predstave “Svaki tvoj rođendan” / Fotografija: www.hnk.hr , Zagreb 2018.

 

Svakih deset godina Zagrepčanin Marijan slavi svoj rođendan, a tom prigodom na rođendanskoj proslavi okuplja se njegova obitelj. U scenama podijeljenim desetogodišnjim razmakom pratimo Marijanove rođendane i njegovu obitelj od 1957. pa  sve do 2017. godine, kada navršava sedamdeset godina.

 

Autorski tim predstave čine dramaturginja Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj Matija Antolić, koreograf Pravdan Devlahović, te oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

 

U predstavi su nastupili: Luka Dragić, Goran Grgić, Mislav Čavajda, Daria Lorenzi Flatz, Ana Begić Tahiri, Olga Pakalović, Vlasta Ramljak, Silvio Vovk, Luca Anić, Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Ivana Boban, Vanja Matujec, Alen Šalinović, Ivan Glowatzky, Ivan Colarić, Ivan Jončić, Slavko Juraga, Iva Jerković, Tesa Litvan, Iva Kraljević, Tin Rožman, Anica Kontić.

 

Nakon praizvedbe Drame “Svaki tvoj rođendan” održan je i domjenak za autorski tim i okupljene / Fotografija: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu , Zagreb 2018.

 

Ova spektakularna večer na samom kraju 2018.godine privukla je veliki interes javnosti pa su se tako među prisutnima našli i Gordan Jandroković, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang,  Jadranka Sloković, Čedo Prodanović, Dimitrije Popović sa suprugom Jagodom  , Tončica Čeljuska, , dr.Damir Eljuga sa suprugom Ljerkom,  Željka Markić, Fabris Peruško, Irena Weber, Sanja Pilić, televizijski voditelj Davor Meštrović, glumica Mada Peršić, te brojni umjetnici i kulturni djelatnici.

 

Dramu Svaki tvoj rođendan publika je toliko iščekivala da su ulaznice za nju rasprodane sve do ožujka, a tekst drame se  prevodi i na češki jezik. Uistinu odličan završetak prošle , ali i ulazak u novu godinu za našeg Miru Gavrana.