Književna nagrada “Fra Lucijan Kordić” dodijeljena je dr.sc.Adolfu Polegubiću

U Društvu hrvatskih književnika dodijeljena je Književna nagrada Fra Lucijan Kordić koja je dodjeljuje svake četiri godine hrvatskim književnicima izvan lijepe naše,  za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine. Nagrada se dodjeljuje već dva desetljeća , a utemeljena je u spomen hrvatskog pjesnika i pastoralnog djelatnika u Švicarskoj fra Lucijana Kordića.

 

DHK i nakladnička kuća ZIRAL – Zajednice izdanja Ranjeni labud iz Mostara u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu  dodijelili su Nagradu Fra Lucijan Kordić  književniku Adolfu Polegubiću, a Nagrada mu je dodijeljena za njegove četiri nove knjige pjesama Ogrlica od kamena,  Vršak osmijeha, Poput Giottova kruga i Snatrenja u izdanju Naklade Bošković iz Splita.

 

Na natječaj je u protekle četiri godine pristiglo dvadeset knjiga , a povjerenstvo u sastavu dr.sc.Željka Lovrenčić, Šimun Šito Ćorić i Đuro Vidmarović donijelo je odluku da se nagrada dodijeli Adolfu Polegubiću za četveroknjižje.

 

„Ove godine je na Natječaj stiglo dvadesetak knjige i sve su to sjajne knjige naših istaknutih književnika koji djeluju izvan granica naše zemlje od Vojvodine, Njemačke ,Australije, SAD-a i drugih zemalja. Mi smo se odlučili ovog puta za gospodina dr.sc.Adolfa Polegubića , odluka nije bila laka, ali kad pogledamo njegov opus i cjelokupno njegovo djelovanje odlučili smo se za četveroknjižje.  Gospodin Polegubić je poslao na ovaj Natječaj četiri knjige , one su vrlo zanimljive tematike makar možemo reći da i kao kod mnogih drugih autora koji djeluju u iseljeništvu tematike se isprepliće“ rekla je dr.sc.Željka Lovrenčić, članica povjerenstva za Nagradu Fra Lucijan Kordić.

 

Četverknjižje dr.sc.Adolfa Polegubića / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

„Pa svaka nagrada je jedno priznanje autoru za njegov rad i u tom smislu me posebno veseli što sam danas u glavnom gradu Republike Hrvatske i što se na neki način vrednuje moje djelovanje izvan domovine jer ovdje sam sada najviše svoj u svojoj domovini“ ističe književnik dr.sc.Adolf Polegubić.

 

Nagrada Fra Lucijan Kordić dodjeljuje se dva desetljeća , a utemeljena je u spomen hrvatskog pjesnika i pastoralnog djelatnika u Švicarskoj fra Lucijana Kordića.Nagrada je do sada dodjeljena 1996.godine Julienne Eden Bušić za knjigu Ljubavnici i luđaci, 2000.godine , Nikoli Benčiću za knjige Književnost gradišćanskih Hrvata od XVI. stoljeća do 1921. i Književnost gradišćanskih Hrvata od 1921. do danas,  2006.godine Dragi Šaravanji za knjigu Idemo kući, 2010.godine Tomislavu Žigmanovu za  Pred svitom – Saga o svitu koji nestaje i 2014.godine Malkici Dugeč za knjigu Žigice vjere.