Razgrnite paučinu i krenite u pustolovinu!

Urednica Nada Brnardić i naklada Ljevak donose dvadeseti roman Borisa Perića. Germanist i filozof po struci, bavi se prevođenjem, publicistikom i novinarstvom, ali i književnošću. Nagrađivan je za svoje prijevode i objavljivan u antologijama. Poznat je postao nakon 2006. godine i objave romana Vampir koji je pokazao da i u našim krajevima postoje legende o vampirima, od kojih se posebno istaknula jedna istarska, smještena u Pazin. Ta legenda govori o vampiru Juri Grandu.

Jure Grando vraća se i u novom romanu nazvanom Povijest paučine, no na ponešto drugačiji način. Radnja romana smještena je u kvart podno sljemena, pa potom i u Pazin, a pripovjedač (prevoditelj koji se boji stuba) vodi nas pričom i komunicira s čitateljima, najočitije kad se ispričava za ponešto grublji jezik koji koristi. Radnju romana pokreće samoubojstvo osiromašenog profesora koji se bavio Uskočkim ratovima u Istri, a naš pripovjedač nenadano kreće njegovim stopama. Brojni su zapleti i epizode koje susrećemo u romanu, još su brojniji umjetnici koji se spominju (Dante, Mozart, Bowie, Kafka…), ali i antički motivi na koje se nailazi tijekom čitanja. Vampir je ovdje simbolična figura, netko tko istovremeno daje odgovore, ali i postavlja nova pitanja, pojavljujući se tiho i neprimjetno, ni približno toliko kao u Vampiru i D’Annunzijevom kodu koji su na neki način tematski prethodili ovome romanu. Borko Perić vješto isprepliće legendu, suvremenost, balet, film, operu i književnost, ali i čovjeka i vampira.

Ako vas zanima kako je sve to isprepleteno, kako se priča o Juri Grandu ovaj put pojavila, kako se jedan prevoditelj nosi s pitanjima i pustolovinama, ali i kako pomalo mračna atmosfera funkcionira kao dio priče te koje sve metafore skriva, zavirite u Povijest paučine i nećete požaliti!