Akademik Pavao Pavličić predstavio je stoti roman “Bakrene sove” i drugo kolo izabranih djela

Akademik Pavao Pavličić je najplodniji hrvatski književnik , koji osim mlađe populacije svojim krimićima u neizvjesnosti drži i zreliju publiku , a u  Društvu hrvatskih književnika održala se promocija njegove  stote knjige  Bakrene sove i drugog kola njegovih izabranih djela.

 

Velikan hrvatske književnosti akademik i znanstvenik Pavao Pavličić je prema statistikama najposuđivaniji književnik u  hrvatskim knjižnicama, ali  i svakako najplodniji, a njegov je opus dodatno obogaćen i stotim romanom pod nazivom Bakrene sove.

 

„Pa dobar je osjećaj objaviti stotu knjigu  iako ja svaki puta kažem da to i nisu tako velike knjige  pa se onda moglo nakupiti stotinu naslova, ali tako se dogodilo i dogodilo se vjerojatno zato što mene pisanje veseli, vidim da nekakvog odjeka ima , da čitatelji to rado uzimaju u ruke , pa mi je to onda i neki stimulans.

Mogu reći i da mi je ovih dana izašla i nova knjiga pod nazivom “Pohvala tijelu” koja je svojevrstan nastavak “Pohvale starosti” koja je objavljena prošle godine“ ističe  akademik Pavao Pavličić.   

 

Triler Bakrene sove progovara o tajnom društvu u Zagrebu koje možda postoji i dan danas , a autor s misterioznim uvodom i velom tajni, uspješno isprepliće prošlost, sadašnjost i budućnost,obiteljske veze, ali i ljubavne motive stvarajući djelo za sve generacije.

 

„”Bakrene sove” su stota knjiga Pavla Pavličića koja se uvjetno može nazvati i trilerom utoliko što ima jednu napetu istražiteljsku priču o tome tko je prije stotinjak godina u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u današnjem Arhivu ostavio slike Zagreba iz današnjeg vremena. Glavni junak tog romana to istražuje , a Pavao Pavličić je opet napisao priču koja je granici mogućega, ali nam zato i govori mnogo toga o nama danas koji želimo znati što će biti sutra , a zapravo nismo još uvijek sposobni nositi se s  onime što je danas“ rekao je glavni urednik Mozaik knjige Zoran Maljković.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

Osim stotog romana Bakrene sove u Društvu hrvatskih književnika predstavljeno je i drugo kolo izabranih djela Pavla Pavličića u koje je nakladnik Mozaik knjiga uvrstio pet naslova koji su obilježili stvaralaštvo akademika Pavla Pavličića.

 

„Mi smo svakoj knjizi drugog kola izabranih djela Pavla Pavličića dodali nešto novo, tako da smo u “Nevidljivom pismu” dodali Pavlovo pismo Madoni Markantunovoj, u drugom romanu smo dodali jedan njegov tekst koji je jako dobro prošao u našoj javnosti , a to je Prijedlog za ukinuće Hrvatske književnosti , u “Diksilenduono” ono što će ljudima biti najzanimljivije je da su dodani tekstovi njegove majke Marije koja je bila za vrijeme opsade u Vukovaru i ona zapisuje kako su to proživljavali i kako su izašli iz Vukovara.Tu su još dvije knjige “Šapudl i Kruh i mast” i “Devet spomenika” koja je dobila jedan dodatak , a to je koliko traje književna vječnost , riječ o Spomenici. Uvijek se pitamo jeli to za sva vremena , a ta književna vječnost ustvari traje pedeset godina. Meni su te knjige jako drage i nastale su u jednom periodu života kada sam ja u Pavličića bila samo kao kritičar i urednik“ rekla je književnica Julijana Matanović.

 

Iako brojka sto zvuči poprilično puno za jednog autora , Pavlu Pavličiću nadahnuća ne manjka, stoga ćemo s veseljem i dalje pratiti i uživati u stvaranju njegovih novih krimića.