U City Galleriji u Zadru održat će se otvorenje izložbe “Plastična (noćna) mora”

U sklopu međunarodnog projekta ML REPAIR u Zadarskom centru City Galleria  22. siječnja 2019.godine održat će se otvorenje izložbe Plasticamente – Plastična (noćna) mora! Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce .

 

Kako se ističe u najavi , izložba donosi interaktivne eksponate načinjene upravo od plastike, a osnovni cilj je proširiti svijest o opasnosti pretjerane konzumacije jednokratne plastike, kao i nikada veću potrebu za adekvatnim odvajanjem i zbrinjavanjem plastičnog otpada. Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, dok oko 20% otpada u moru završava kao rezultat (neodgovornog) pomorskog prometa i ribarstva.

 

Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 % morskog otpada pluta na morskoj površini; dodatnih 15 % ostaje u vodenom stupcu, a 70 % nalazi se na morskom dnu. Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati 1 tonu plastike na svake 3 tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe, a sve veću opasnost po morske i kopnene ekosustave, ali i zdravlje čovjeka, predstavlja i mikroplastika.

 

Izložba se postavlja u sklopu ML-Repair projekta, a opći cilj projekta  ML-REPAIR je sprečavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskom moru. Nositelj projekta je CA’ Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji, a partneri su Talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Split.

 

Izložba će najmlađe posjetitelje upoznati  s opasnostima plastike u morima na interaktivan način kroz istraživanje, igru i umjetnost, a nakon Zadra istu priliku dobit će građani Rijeke i  Dubrovnika. U Zadru se izložba može razgledati do 5. veljače 2019. godine.

 

 

Izvor: Udruga Sunce Split