Hoykini portreti ugroženih životinja u Mimari

U Muzeju Mimara otvorena je izložba umjetničkih fotografija Damira Hoyke pod nazivom Pop zoo na kojoj su izložene fotografije ugroženih životinja koje se nalaze u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

 

Hrvatski fotograf Damir Hoyka promatrajući životinje u Zagrebačkom Zoološkom vrtu dobio je ideju za novu izložbu fotografija Pop zoo, ali ovoga puta odlučio je fotografirati životinje koje su ugrožene i kojima je nužna zaštita.

 

„Ovoga puta nisam razmišljao s kime ću spojiti ideju izložbe jer se to odmah znalo , s obzirom na to da je cijela ideja nastala u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Dakle logično je bilo da prvo porazgovaram s Zoološkim vrtom grada Zagreba  i naišao sam na odličan odgovor s njihove strane. Oni su bili oduševljeni s time što su vidjeli , a s obzirom na to da su planirali akciju koja bi išla u smjeru osvještavanja ljudi da postoji niz ugroženih životinjskih vrsta koje su pred istrebljenje, tu smo našli našu točku dodira gdje smo odabrali jedanaest životinja i tu se rodila ova serija fotografija“ ističe fotograf Damir Hoyka.

 

„U projektu Pop zoo Damir Hoyka originalnu je interpretaciju i fotografsku vještinu sjedinio sa životinjama koje iz Divljeg srca grada poručuju:„Upoznajte nas i zaštitite. I vi i mi imamo pravo na budućnost. Pred objektivom fotoaparata našle su se neke od posjetiteljima omiljenih životinja poput crvene pande i čupavouhog lemura, ali i neke slabije poznate vrste kao što su kineska tropruga kornjača i balijski čvorak. Ljudsko djelovanje tim životinjama smanjuje prirodna staništa te ugrožava osnovne uvjete za život poput hrane i vode“, rekao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

 

mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara, fotograf Damir Hoyka i Damir Skok ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba / Fotografija : Zoološki vrt grada Zagreba , Zagreb 2019.

 

Prepoznavši važnost i poruku ove izložbe Muzej Mimara nastavio je uspješnu suradnju s fotografom Damirom Hoykom, te je ovo ukupno njegova četvrta izložba izložena u Muzeju.

 

„U umjetnosti, kojoj su muzeji dom, fauna je dio motivike koja je tijekom tisućljeća umjetničkog izražavanja oblikovala skulpture, urese, ispunjavala platna. Građane pozivamo na otkrivanje bujnosti, ljepote i čarolije životinjskog svijeta kojem je danas neophodna naša briga“, poručila je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara.

 

Ukupno jedanaest fotografija velikih formata, nadahnute pop artom, portreti su stanovnika Zoološkog vrta grada Zagreba , a samo fotografiranje predstavilo je svojevrstan izazov za Hoyku koji je za potrebe fotografiranja ulazio i u životinjske nastambe.

 

Fotografija : Zoološki vrt grada Zagreba , Zagreb 2019.

 

„Čovjek sa životinjama nikada ne zna što će dobiti na terenu , niti zna da li će životinja biti raspoloženja za fotografiranje. Kada sam išao snimati Oryx antilope, u njihovoj nastambi se nalazi mali gaj , dakle imaju kao tri – četiri stabla koje njima daju sjenu i tamo se vole zadržavati. Kada sam ja počeo fotografirati trebalo je uhvatiti čistu snimku životinje bez stabla pored njih, ja sam se namjestio za fotografiranje gdje su one bile , a one su pobjegle iza. Zatim sam ja otišao iza , opet se namjestio i one su opet otišle s druge strane i tako je bilo jedno dva sata trčkaranja po njihovoj nastambi. Mislim da je to bilo užasno duhovito onim posjetiteljima koji su se našli u blizini“ rekao je Hoyka.

 

Fotografije prikazuju ugrožene životinjske vrste u crno bijeloj boji okružene ružičastom bojom , a Damir Hoyka je na otvorenju istaknuo da je obrađujući fotografije, tj. uklanjajući boje sa životinja otvorio pitanje je li pred njihovim vrstama crna, ružičasta ili budućnost u cijelom spektru boja.

 

Zoološki vrt grada Zagreba izložbom Pop zoo građane poziva na jaču zaštitu ugroženih životinjskih vrsta. Izložbu možete razgledati u Muzeju Mimara sve do 17. veljače 2019. godine, a slobodan ulaz Vas očekuje i u Noći Muzeja.