Živite svoj vlastiti život!

Roman o kojem pišem danas prvijenac je svoje autorice Đurđice Gatjal. Nedavno ukoričen, ponudit će čitateljskoj publici književnu, ali i životnu poslasticu naslovljenu jednostavno Živi svoj vlastiti život. Roman je uredio p. Mijo Nikić u izdanju Zaklade biskup Josip Lang.

Đurđica Gatjal majka je, supruga i učiteljica s bogatim životnim iskustvom koje joj daje pravo na govor i građu za roman koji se čita s lakoćom i u dahu, a u kojem upoznajemo kako autoricu, tako i njezinu obitelj. Već u posveti ona nas posve pušta u svoj svijet, dozvoljavajući da u njoj steknemo prijateljicu i savjetnicu na stranicama i u rečenicama. Autorica s čitateljima komunicira izravno obraćajući im se imperativima i pitanjima protkanima majčinskim tonom, pišući nenametljivo i blago. Upravo taj majčinski ton daje knjizi posebnu toplinu, poput primanja zagrljaja riječima. Rečenice su tečne i iskrene, nesputane i otvorene, u njima se lako pronaći. Iako su rečenice čitke i emotivne, ponekad se dotiču i težih tema, no čak i tada obojane su optimizmom. U romanu se isprepliću religiozni i osobni motivi, prozna struktura obogaćena je lirskim stilom koji u svojoj jednostavnosti uspijeva biti bujan i slikovit. Ženskost, obiteljski i međuljudski odnosi, odgoj, ali i samoća te poslovni izazovi, uz prijateljstvo i vjeru samo su neki od motiva isprepletenih među koricama. Tu su svoje mjesto pronašli i brojni umjetnici i mislioci (Cesarić, Hugo, Angelou, Peale, Balašević) pa stoga možemo govoriti i o intertekstualnim vezama i bogatstvu citata na temelju kojih se rađaju nove misli, misli u kojima se svatko od nas može pronaći.

Iako je riječ o romanu prvijencu,  Đurđica Gatjal vješto gradi rečenicama jednu sigurnu utvrdu u koju se možemo povući kad tražimo odgovore na pitanja. Odgovori koje ona nudi zasnovani su na iskustvu, razumijevanju i ljubavi, svim onim temeljnim vrijednostima koje su svevremene . Autorica kaže kako najviše moramo voljeti onu osobu s kojom smo kad smo sami. Čitajući ovaj roman bolje ćete upoznati sebe i zasigurno ćete steći literarnu suputnicu s kojom je živjeti život, i svakodnevni i literarni, doista lijepo i obogaćujuće iskustvo.